Evenimentul de Botosani: Judetul Botosani, la cheremul apelor

Concluzii inspaimantatoare ale autoritatilor, care au stabilit ca judetul Botosani este din ce in ce mai vulnerabil la o varietate de riscuri generate de calamitati naturale, cel mai mare risc fiind in continuare inundatiile. Acest fenomen reprezinta unul dintre cele mai mari riscuri avand in vedere si faptul ca judetul Botosani este al doilea judet pe tara din punct de vedere hidrologic. Este marginit de raul Siret si Prut, cu propriile bazine care contin debite mari de apa chiar si pe perioade de seceta, si pe langa acestea, teritoriul judetului este strabatut si de raul Jijia. Cele trei rauri au o retea densa de afluenti care ii alimenteaza cu apa si care in conditiile unui relief preponderent accidentat, la caderea precipitatiilor insemnate cantitativ acumuleaza scurgerile de pe versanti (viiturile), ceea ce duce la cresteri rapide ale debitelor si implicit la producerea de inundatii locale.

In ultimii 50 de ani, cele mai mari inundatii s-au produs de-a lungul raului Jijia incepand cu localitatile din comuna Ungureni pana la iesirea raului din judet, de-a lungul raului Prut, in special in aval de barajul Stanca – Costesti si de-a lungul raului Siret in aval de Barajul Siret. In ultimii cinci ani ( 2003 – 2008) in judetul Botosani s-au produs inundatii de mare amploare fiind afectate in total 192 de localitati. Astfel, in anul 2003 au fost inundate 10 localitati, in 2004, patru localitati, in anul 2005 – 72 localitati, in 2006 – 40 localitati iar in 2007 – opt localitati. In cursul anului trecut, 58 de localitati au fost afectate de revarsarea apelor.

Cele mai insemnate pagube au fost inregistrate in anii 2005 si in 2008. Sute de locuinte si gospodarii distruse, zeci de animale moarte se regasesc in bilantul nenorocirilor pe care apele le-au abatut asupra locuitorilor judetului in cei doi ani. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Nicolae Iorga" al Judetului Botosani a desfasurat un volum impresionant de activitati pentru salvarea de vieti omenesti si limitarea pagubelor materiale in localitatile din lunca Prutului afectare de inundatii catastrofale. Pe timpul interventiilor, in cooperare cu alte structuri de raspuns ale Sistemului National de Management pentru Situatii de Urgenta (politie, jandarmi, politie de frontiera) au fost salvate si evacuate din locuintele inundate sau inconjurate de ape aproape 2.500 persoane.

"Suferintele umane si pierderile materiale produse de calamitati pot fi diminuate printr-o abordare sistematica a pregatirii pentru asemenea situatii si in special prin planificarea actiunilor de antrenare a administratiei publice locale in monitorizarea si gestionarea a riscurilor asociate. La nivelul judetului, coordonarea realizarii acestor masuri sunt asigurate de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Nicolae Iorga" al Judetului Botosani prin Serviciul Protectie Civila care isi desfasoara activitatea in cadrul Inspectiei de Prevenire" a precizat plutonier Dorina Lupu, subofiter relatii publice al ISU Botosani. Serviciul de Protectie Civila al acestei institutii a executat anul trecut 183 de controale la operatorii economici, constructii hidrotehnice, institutii publice si localitati fiind constatate 147 de deficiente. 22 de deficiente au fost sanctionate contraventional.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri