Evenimentul de Botosani: Finantare pentru proiectele ce vizeaza protectia mediului

In perioada 10 octombrie – 28 noiembrie, Asociatia Fondului pentru Mediu a lansat o noua sesiune de finantare care vizeaza saisprezece categorii in care s-ar putea incadra proiectele eligibile.

Categoriile pentru proiecte se refera la prevenirea poluarii, reducerea impactului asupra atmosferei, apei si solului, reducerea nivelurilor de zgomot, utilizarea de tehnologii curate, gestionarea deseurilor, inclusiv a deseurilor periculoase, protectia resurselor de apa, statiile de tratare, statiile de epurare pentru comunitati locale, etc. Proiectele mai vizeaza si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, reconstructia ecologica si gospodarirea durabila a padurilor, impadurirea terenurilor degradate situate in zonele deficitare in paduri, stabilite in conditiile legii. O observatie privitoare la gestionarea deseurilor, inclusiv a celor periculoase, specifica faptul ca in aceasta sesiune de finantare nu se pot depune proiecte privind reciclarea anvelopelor uzate, a sticlei si pentru incineratoare de deseuri medicale si periculoase.

Cei care pot solicita finantare sunt: unitati administrativ teritoriale, agenti economici, ONG-uri, unitati de invatamant, iar contributia proprie va fi acceptata avand in vedere urmatorul procentaj- pentru operatori economici pana la 50%, pentru unitatile administrative-teritoriale – minim 40% din valoarea cheltuielilor eligibile totale ale proiectului, iar pentru ONG-URI si unitati de invatamant – minim 10% din valoarea cheltuielilor eligibile totale. De precizat este faptul ca nu se accepta contributia in natura.

Suma la care se ridica finantarea este variabila, in functie de categoria in care se incadreaza proiectul. Informativ, pentru agentii economici finantarea variaza intre 50000 lei si 20000000 lei, iar pentru unitatile de invatamant intre 1000 lei si 300000 lei. "In prezent, in judetul Botosani se afla in derulare doua proiecte finantate prin AFM. Este vorba de proiectul derulat de SC SAGROD SRL Darabani, care vizeaza statia de preepurare a apelor uzate si proiectul derulat de SC PRODALCOM SA Botosani, punctul de lucru din Vorona, care se vizeaza tot o statie de epurare a apelor uzate", se mai arata in comunicatul transmis de Agentia pentru Protectia Mediului Botosani. (Lorena Salaru)

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri