Evenimentele meteorologice extreme au afectat 60 de milioane de oameni în 2018

Anul trecut aproape 11.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma dezastrelor naturale, din care cutremurele şi tsunami-urile au fost cele mai răspândite.

În acelaşi timp evenimentele meteorologice extreme au afectat 61,7 milioane de persoane, potrivit analizei a 281 de evenimente înregistrate de Centrul de Cercetare pentru Epidemiologia Dezastrelor CRED) în EM-DAT (Baza de date privind dezastrele internaționale).

Activitatea seismică, inclusiv cutremurele, tsunami-urile și activitatea vulcanică, a perturbat viața a 3,4 milioane de oameni anul trecut și a luat mai multe vieți decât orice alt tip de pericol.

Încălzirea oceanelor poate crește substanțial frecvența furtunilor extreme – studiu NASA

Inundațiile au continuat să afecteze cel mai mare număr de persoane, 35,4 milioane de oameni. Furtunile au afectat anul trecut 12,8 milioane de persoane și au cauzat un număr de 1.593 decese înregistrate. Se anticipează că furtunile, în special uraganele Florence (14 miliarde dolari) și Michael (16 miliarde dolari) și a taifunului Jebi (12,5 miliarde de dolari), vor fi cele mai costisitoare tipuri de dezastre din 2018, odată ce vor fi calculate pierderile economice.

Incendiile în Europa și America de Nord au revendicat un număr record de vieți, în timp ce Grecia (126) a înregistrat cel mai mortal foc din Europa, iar Statele Unite (88) au avut cel focul care a luat cele mai multe vieţi în mai mult de un secol, şi a cauzat cele mai mari pierderi financiare (circa 16,5 miliarde de dolari).

Studiu: schimbările climatice și conflictele vor cauza perturbări tot mai dese ale producției alimentare globale

Statisticile CRED evidențiază faptul că 9,3 milioane de persoane au fost afectate de secetă la nivel mondial.

Debarati Guha-Sapir, șeful CRED la UCLouvain, a declarat: „Impactul tuturor dezastrelor, în special seceta și temperaturile extreme, sunt slab raportate, în ​​special în țările cu venituri mici. Impactul uman al acestor evenimente este dificil de cuantificat, însă trebuie făcut de urgență, în special pentru a raporta indicatorii țintă specifici SDG. Prin urmare, abordările inovatoare care măsoară progresul în ceea ce privește rezistența și capacitatea de adaptare a comunităților trebuie abordate de către agențiile corespunzătoare ale ONU”

Statele membre ale ONU se angajează să reducă pierderile în caz de catastrofe și să pună în aplicare Cadrul de lucru de la Sendai pentru reducerea riscului de dezastre (2015-2030), planul global de reducere a pierderilor în urma dezastrelor, care se concentrează în mod clar pe reducerea mortalității și a numărului de persoane afectate de dezastre, precum şi pe reducerea pierderilor economice asociate și deteriorarea infrastructurii critice.

Temperaturile extreme vor fi foarte probabile în următorii patru ani

spot_img

Ultimele știri