Evaluarea impactului asupra mediului simplificata

Pentru a ajuta autoritatile statelor membre si dezvoltatorii sa gestioneze cu mai multa usurinta consecintele pe care proiectele de constructie le au asupra mediului, Comisia a reunit toata legislatia UE existenta care reglementeaza evaluarea impactului asupra mediului. Directiva initiala privind evaluarea impactului asupra mediului (EIA) si cele trei revizuiri ulterioare ale acesteia au fost reunite pentru a crea o versiune mai compacta, clar tradusa si mai usor de folosit, care a intrat in vigoare la sfarsitul acestei saptamani.

„Directiva EIA este un instrument important pentru abordarea aspectelor de mediu in cadrul elaborarii proiectelor de constructie. Modificarile vizeaza simplificarea formatului directivei, facand-o mai clara din punct de vedere juridic, mai accesibila si mai usor de aplicat. Aceasta initiativa face parte din revizuirea Directivei EIA, un proces care a inceput in 2010 si are drept obiectiv cresterea eficientei directivei in ceea ce priveste protectia mediului, reducand in acelasi timp sarcina administrativa”, a declarat comisarul pentru mediu, Janez Potočnik.

Directiva EIA si toate modificarile ulterioare ale acesteia constituie in prezent un singur act legislativ transparent si lizibil, fara nicio modificare a dispozitiilor sale initiale. Ca si legislatia existenta, versiunea codificata a fost tradusa in toate limbile oficiale ale UE. Traducerile noilor versiuni au fost de asemenea revizuite, pentru a se elimina orice incertitudini cauzate de formulari neclare sau de erori lingvistice.

Parlamentul European si Consiliul au adoptat Directiva EIA codificata la 13 decembrie 2011, iar textul acesteia a fost publicat la 28 ianuarie 2012 ca Directiva 2011/92/UE.

Evaluarea de mediu este o procedura care asigura faptul ca impactul pe care proiectele de constructie – de exemplu baraje, autostrazi, aeroporturi, fabrici si proiecte energetice – il au asupra mediului sunt evaluate si luate in considerare inainte ca autoritatea competenta a statului membru in cauza sa formuleze o decizie cu privire la aprobarea proiectului. Principiile comune pentru evaluarea de mediu a proiectelor publice si private individuale au fost definite initial in Directiva EIA din 1985 si modificate in 1997, 2003 si 2009.

Etapele urmatoare

Procesul de revizuire a Directivei EIA se va incheia in cursul anului 2012, atunci cand Comisia isi va prezenta propunerea privind revizuirea directivei codificate. Viitoarele modificari se vor concentra mai degraba asupra continutului directivei, decat asupra formatului acesteia.

Context

Obiectivul Directivei EIA este de a asigura faptul ca proiectele care pot avea un efect semnificativ asupra mediului sunt evaluate in mod adecvat inainte de a fi aprobate. Prin urmare, inainte de luarea oricarei decizii de a permite realizarea unui astfel de proiect, posibilele sale efecte asupra mediului sunt identificate si evaluate. Dezvoltatorii pot modifica apoi proiectele pentru a reduce la minimum impactul lor negativ, inainte ca acesta sa se produca efectiv, sau autoritatile competente pot include in aprobarea proiectului masuri de atenuare.

Borbely propune eliminarea avizelor de mediu pentru unele constructii

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, la Targu Mures, ca a propus modificarea legii privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, astfel incât sa nu se mai ceara avize de mediu pentru unele constructii care nu au impact asupra mediului.

"De circa jumatate de an lucreaza colegii mei si tin sa va anunt ca am propus o modificare a Legii 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, care inseamna ca pentru activitatile, lucrarile sau investitiile fara impact asupra mediului si sanatatii populatiei si care nu sunt amplasate in situri Natura 2000, nu se va mai solicita punct de vedere de la autoritatea competenta", a spus Borbely.

Foto: trademarkmidland.com

Cosmin Zaharia

Citeste:

Constructii fara aviz de mediu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri