Europol: Traficul de deseuri, in crestere

Traficul ilegal de deseuri la nivel transfrontalier, provenind si din Romania, Ungaria si Albania, a devenit una din activitatile cu o ascensiune rapida a gruparilor de crima organizata, mai ales in contextul riscurilor reduse si profitului mare ale acestui gen de infractiuni, sustine Europol, informeaza Mediafax.

Statele care se confrunta din ce in ce mai mult cu astfel de probleme sunt cele din nord-vestul si nord-estul Europei, potrivit unui comunicat de presa al Europol.

Gruparile de crima organizata s-au orientat spre astfel de activitati pentru ca gestionarea legala a deseurilor a devenit foarte costisitoare, astfel ca ele primesc bani pentru a transporta si arunca ilegal respectivele deseuri, incalcand legislatia mediului. Infractorii arunca deseurile, cel mai adesea, in gropi improvizate sau in apropierea unor fabrici si uzine abandonate, precum si in regiuni unde se afla mine scoase din uz.

Statele in care se intampla aceste lucruri sunt afectate atat din punct de vedere al daunelor ecologice, cat si in ceea ce priveste sanatatea populatiei si povara financiara de a recupera deseurile ilegale si de a le reloca in locuri special amenajate.

De exemplu, 134.000 de tone de deseuri au fost aruncate ilegal intr-o cariera de pietris din nord-estul Europei. Extractia si transportul deseurilor a costat 160 de euro pe tona, ceea ce a dus costurile la peste 21 de milioane de euro. In cazul in care deseurile sunt periculoase, costul se ridica la 300 de euro pe tona.

Astfel, Europol recomanda schimbul de bune practici in domeniul gestionarii deseurilor si a combaterii traficului ilegal in cadrul EnviCrimeNet si adoptarea unei strategii comune a mai multor agentii abilitate privind controlul transporturilor de deseuri ilegale si organizarea de vizite in locuri unde se arunca deseuri ilegale. Europol subliniaza ca este necesar un schimb de informatii permanent intre principalii actori la nivel national.

Foto: europol.europa.eu

Cosmin Zaharia

spot_img

Ultimele știri