Europenii vor agricultura mai verde si competitiva

Deputatii europeni doresc ca bugetul destinat agriculturii sa ramana neschimbat pana in 2020, astfel incat agricultorii sa poata beneficia de stimulentele necesare pentru a asigura siguranta aprovizionarii cu produse alimentare, protectia mediului, crearea de noi locuri de munca si un sector agricol competitiv.

Ca reactie la zvonurile potrivit carora fondurile pentru pilierul 2, dedicat dezvoltarii rurale, ar putea fi reduse, deputatii au reiterat sprijinul pentru o finantare adecvata a acestui sector. "Votul transmite un mesaj clar comisarului Ciolos si sper ca Comisia va lua in considerare ceea ce apare in raportul nostru pentru a include aceste prevederi in propunerea legislativa", a declarat raportorul Parlamentului European, Albert Dess.

Agricultura mai ecologica

Daca se doreste o agricultura europeana care sa furnizeze aprovizionarea constanta cu alimente de calitate superioara si care sa contribuie la protectia mediului si energii regenerabile, aceasta trebuie finantata in mod adecvat, sunt de parere deputatii europeni, pentru a oferi fermierilor stimulentele necesare pentru a utiliza tehnologii moderne si ecologice.  Platile directe catre agricultori ar trebui coroborate la masuri de ecologizare (emisii reduse de carbon, consum redus de energie) prin intermediul unui catalog prioritar cu masuri menite sa promoveze sustenabilitatea, finanțate in proporție de 100 % din fonduri UE.

Distribuire mai echitabila a fondurilor UE

Fondurile pentru agricultura ar trebui redistribuite in mod mai echitabil intre Statele Membre si diferitele categorii de agricultori. Parlamentul propune ca fiecare stat membru ar trebui sa primeasca un procent minim din media de plați directe, stabilindu-se in acelasi timp un plafon maxim pentru platile directe. Noile reguli trebuie sa ia in considerare marimea intreprinderilor agricole, inclusiv criterii obiective legate de ocuparea forței de munca și protectia mediului.

Pentru a evita utilizarea neadecvata a banilor publici, platile directe ar trebui rezervate exclusiv agricultorilor activi, adica aceia care utilizeaza suprafețe agricole pentru producție și le mențin in bune condiții agricole și de mediu.

Combaterea speculatiei la nivel global

Combaterea speculatiilor pentru materii prime agricole si a volatilitatii preturilor necesita o solutie globala, considera deputatii, in vederea garantarii unei stabilitati mai mari pentru agricultori si securitatii alimentare a publicului larg. Parlamentul propune un sistem global de notificare a stocurilor existente pentru a combate speculatia.

Cosmin Zaharia

Foto: earthtimes.org
 

spot_img

Ultimele știri