Europenii pot opina la CE pe Directiva pentru reducerea poluării

Comisia Europeană a deschis o consultare publică online, invitând cetățenii să se pronunțe asupra eficienței Directivei privind Angajamentele Naționale de Reducere a Emisiilor (NEC) în protejarea sănătății publice și a mediului.

Această inițiativă, care se desfășoară pe parcursul a 12 săptămâni, își propune să evalueze contribuția directivei la reducerea emisiilor celor cinci poluanți principali, în condițiile unui context în continuă schimbare. Cetățenii europeni pot trimite feedback până pe 26 noiembrie 2024.

Cetățenii europeni se pot pronunța cu privire la Directiva privind Angajamentele Naționale de Reducere a Emisiilor (NEC), după ce Comisia Europeană a lansat marți o consultare publică, online, pe această temă. 

Prin această consultare publică CE vrea să analizeze dacă Directiva NEC contribuie în mod eficient la combaterea poluării și dacă își atinge obiectivele: de a proteja sănătatea europenilor și mediul prin reducerea emisiilor naționale ale celor cinci principali poluanți atmosferici, și anume particule fine (PM2.5), oxizi de azot (NOx), compuși organici volatili non-metanic (NMVOCs), amoniac (NH3) și dioxid de sulf (SO2).

Cei interesați pot să își trimită părerile aici

„Unul dintre obiectivele-cheie va fi, de asemenea, evaluarea relevanței acestei directive în contextul circumstanțelor în evoluție, în special progresul științific și tehnic și implementarea altor politici climatice și energetice ale UE”, a transmis CE, printr-un comunicat de presă. 

Poluarea aerului este cea mai mare cauză de deces prematur, de boli cardiovasculare și afecțiuni respiratorii, fiind printre principalele motive ale pierderii biodiversității.

Directiva NEC stabilește angajamente naționale pentru reducerea emisiilor a cinci poluanți atmosferici (SO2, NOx, NMVOC, NH3 și PM2.5) pentru perioada 2020-2029 și angajamente de reducere mai ambițioase pentru 2030 și mai departe de acest an. 

Directiva include și o raportare, de către fiecare țară UE, a emisiilor altor poluanți, fără a solicita reducerea acestora în timp.

Comisia Europeană are termen să revizuiască directiva până cel târziu la 31 decembrie 2025. 

Programul consultărilor publice este:
O consultare publică lansată la 3 septembrie 2024 pe platforma „Aveți cuvântul”.Răspunsurile la consultarea publică online pot fi furnizate în orice limbă oficială a UE. Consultarea este deschisă până la 26 noiembrie 2024, timp de 12 săptămâni.

O consultare direcționată a părților interesate a fost lansată la 3 septembrie 2024. Aceasta conține întrebări mai specifice adresate diferitelor grupuri de părți interesate, inclusiv statelor membre și autorităților competente, organizațiilor societății civile, părților internaționale, reprezentanților industriei și comunității științifice.

Această consultare este deschisă până la 26 noiembrie, timp de 12 săptămâni. Puteți răspunde prin EUSurvey.

O întâlnire a părților interesate este, de asemenea, planificată pentru 14 octombrie 2024. Întâlnirea va avea loc la Bruxelles, la Rue de la Loi 107 (clădirea The One). Aceasta va oferi oportunitatea de a discuta feedbackul părților interesate privind funcționarea Directivei. Înscrierea este posibilă aici până la 9 septembrie.

Discuții la întâlnirile grupului de experți al statelor membre privind implementarea directivei.

Potrivit Directivei NEC, statele membre au următoarele obligații: 

  • Să elaboreze și actualizeze în mod regulat Programele Naționale de Control al Poluării Aerului, inclusiv politici și măsuri pentru reducerea emisiilor
  • Să elaboreze inventare de emisie a poluanților atmosferici pe sectoare
  • Să elaboreze proiecții de emisie cu estimări privind evoluția viitoare a emisiilor
  • Să elaboreze inventare de emisie cu informații desagregate pe zone geografice și surse mari de emisie (de exemplu, centrale electrice)
  • Să monitorizeze impactul poluării aerului asupra ecosistemelor.

România, risc de infringement – încă unul!
În noiembrie 2023, Comisia Europeană trimis o scrisoare suplimentară de punere în întârziere către România, pentru neîndeplinirea obligației de a asigura punerea în aplicare corectă a angajamentelor lor de reducere a mai multor poluanți atmosferici, astfel cum se prevede în Directiva (UE) 2016/2284 privind reducerea emisiilor naționale de anumiți poluanți atmosferici (Directiva NEC).

Angajamentele naționale privind reducerea poluării trebuie îndeplinite de fiecare stat membru în fiecare an între 2020 și 2029, iar începând cu 2030 sunt prevăzute reduceri mai ambițioase.

Totodată, statele membre au obligația de a institui programe naționale de control al poluării atmosferice (PNCPA) pentru a arăta modul în care vor fi îndeplinite aceste angajamente de reducere.

În ianuarie 2023, Comisia a trimis o scrisoare de punere în întârziere unui număr de 14 state membre care nu și-au îndeplinit angajamentele de reducere a emisiilor pentru anul 2020 pentru unul sau mai mulți poluanți vizați de Directiva NEC. 

În februarie 2023, statele membre au prezentat cel mai recent inventar național al emisiilor, care includea emisiile pentru anii 2020 și 2021, însoțit de un raport informativ de inventariere.

După analizarea inventarelor de către Comisie, aceasta a constatat, în cazul României, că primul său program național de control al poluării atmosferice prezentat în 2023 nu include suficiente măsuri pentru a asigura reducerile necesare ale emisiilor.

Prin urmare, comisia a trimis scrisoare suplimentară de punere în întârziere României, care a avut la dispoziție două luni pentru a răspunde și a remedia deficiențele semnalate de Comisie. 

Reamintim că, așa cum Green Report a mai scris, mare parte din senzorii de măsurare a calității aerului din România sunt nefuncționali din 2022. GREEN REPORT a scris detaliat pe această temă aici și aici

Directiva NEC este unul dintre cele trei piloni ai politicii UE privind aerul curat, completând directivele privind calitatea aerului ambiant (2008/50/CE și Directiva 2004/107/CE) și normele de emisie pentru sursele cheie de poluare a aerului.

Planul de Acțiune privind Zero Poluare din 2021 stabilește obiective legate la nivelul Uniunii Europene pentru 2030 (în raport cu 2005) de a reduce numărul de decese premature cauzate de poluarea aerului cu 55% și de a reduce cu 25% numărul ecosistemelor din UE unde poluarea aerului amenință biodiversitatea.

#emisii #poluare #aer #consultatiepublica #directivaeuropeana #EUdirective #airquality #netzero #corbonemissions

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri