Riscul de inundații va crește considerabil în următorii ani pe teritoriul Europei, în special în partea centrală și vestică, conform unui nou studiu.
Cercetătorii au analizat impactul pe care îl vor avea inundațiile folosind trei scenarii de încălzire: temperaturi cu 1.5°C, 2°C sau 3°C mai mari decât cele înregistrate în era preindustrială. Rezultatele studiului arată că riscul la inundații va crește semnificativ în toate scenariile analizate.
Majoritatea țărilor vor înregistra o creștere a riscului de inundații, cele mai afectate fiind țările din Europa Centrală și de Vest. Ungaria, Slovacia și Polonia vor fi printre cele mai afectate țări, cu o creștere de zece ori mai mare a riscului de inundații față de prezent.
Anumite țări din Europa de Est, cum ar fi Ucraina, Belarus și țările baltice, ar putea înregistra mai puține inundații odată cu creșterea temperaturilor, însă rezultatele studiului pentru cele trei simulări au fost contradictorii și oamenii de știință nu știu încă în ce fel vor fi afectate aceste regiuni.
Riscul de inundații în Spania, Portugalia și Grecia ar putea scădea odată cu diminuarea cantității de precipitații din cauza schimbărilor climatice.
Daunele cauzate de inundații vor crește mai mult decât dublu
Cercetătorii au calculat și daunele economice cauzate de inundații. Daunele vor crește cu 113% dacă temperaturile rămân la 1.5°C, sau cu 145% dacă temperaturile cresc cu 3°C. Numărul populației afectate va crește și el, estimările variind de la 86% la 123%, însemnând între 500.000 și 1 milion de oameni.
În cadrul studiului, cercetătorii au folosit seturi de date și metodologii variate. Lorenzo Alfieri de la Joint Research Centre în cadrul Comisiei Europene și coordonator al studiului, a dat mai multe detalii pentru The Guardian.
„Cele trei studii pe care le-am realizat acoperă un spectru larg de variabile pentru prognozele asupra impactului inundațiilor, datorită utilizării a 11 scenarii climatice independente, 11 modele hidrologice, 3 modele de inundații și 2 modele de impact. În orice caz, toate (rezultatele) indică o creștere semnificativă a riscului de inundații în majoritatea țărilor europene, la toate gradele de încălzire globală.”
Cercetătorii recomandă guvernelor să prepare planuri de adaptare pentru a face față situației. Anul acesta, Paris a fost afectat de inundații după ce Sena s-a revărsat, atingând nivelul cel mai ridicat din 1982 și până în prezent.
Studiul a fost coordonat de Lorenzo Alfieri (Joint Research Centre în cadrul Comisiei Europene, Italia și Richard Betts (Met Office și Universitatea din Exeter, Marea Britanie).