Protectia impotriva fumatului pasiv s-a imbunatatit considerabil in Europa, potrivit unui raport publicat de Comisia Europeana (CE). Studiul se bazeaza pe rapoartele individuale elaborate de cele 27 de state membre si releva ca, in 2012, doar 28% dintre europeni au fost expusi fumatului pasiv in baruri fata de 46%, in 2009.
Statele membre au realizat progrese constante in a-si proteja cetatenii impotriva fumatului pasiv, insa gradul de expunere a cetatenilor la fumat difera, in continuare, foarte mult de la o tara la alta si inca mai sunt foarte multe de facut pana cand «Europa fara fum de tigara» va deveni o realitate. Indemn statele membre sa-si inteteasca eforturile de punere in aplicare a legislatiei, le felicit pe cele care au adoptat legi ambitioase impotriva fumatului si le rog pe celelalte sa le urmeze exemplul”, a spus Tonio Borg, comisarul european pentru sanatate si protectia consumatorilor.
Raportul ilustreaza insa si faptul ca unele state membre au ramas in urma in ceea ce priveste adoptarea unor legi cuprinzatoare referitoare la protejarea sanatatii populatiei si in ceea ce priveste aplicarea legilor respective.
70.000 de adulti, afectati grav din cauza fumatului pasiv
Expunerea la fumatul pasiv este o cauza de mortalitate, morbiditate si dizabilitati foarte raspandita in UE. Potrivit unor estimari conservatoare, peste 70. 000 de adulti din Europa au murit din cauza expunerii la fumul de tutun in 2002, multi dintre acestia fiind nefumatori sau angajati expusi fumatului pasiv la locul de munca.
Conventia-cadru pentru controlul tutunului a OMS solicita tuturor semnatarilor sa furnizeze o protectie eficace „impotriva expunerii la fumul de tutun in locurile de munca inchise, mijloacele de transport public, spatiile publice inchise si, dupa caz, in alte locuri publice”. In 2007 au fost adoptate orientari care sa ajute partile sa‑si indeplineasca obligatiile. In acest context, Consiliu a adoptat o Recomandare a Consiliului privind mediile fara fum de tutun in 2009, facand apel la statele membre sa introduca masuri prin care sa ofere o protectie efectiva impotriva expunerii la fumatul pasiv cel tarziu din noiembrie 2012.