Europa devine ingrijorata de investitiile eoliene ale Romaniei

In urmatoarele doua saptamani, o delegatie a Parlamentului European va sosi in Romania pentru a analiza investitiile energetice eoliene din zona Brailei, a anuntat astazi ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.

Potrivit specialistilor, zona de est a Romaniei, din Dobrogea pana in Moldova, este pe locul al doilea in Europa din punctul de vedere al potentialului energetic eolian.

Pe de alta parte insa, zonele avand curenti puternici de aer, favorabile investitiilor energetice, sunt preferate si de pasarile migratoare. Din acest motiv, proiectele eoliene pot periclita biodiversitatea.

„Voi fi foarte ferm in ceea ce priveste respectarea regulilor Natura 2000 si a ariilor protejate. Atrag atentia tuturor investitorilor. Daca nu fac studii de impact, conform normelor UE, nu voi permite demararea investitiilor. Si studiile de impact sa fie facute ca lumea!”, a cerut Borbely.

Potrivit specialistilor care participa in aceste zile la Conferinta pe tema energiilor regenerabile de la Bucuresti, investitorii din Romania sunt foarte interesati de valorificare potentialului eolian. Reprezentanta companiei Transelectrica, Daniela Bolborici, a afirmat ca „Transelectrica se confrunta cu o situatie dificila, deoarce exista o cerere foarte mare de racordari, mult mai mare decat ar suporta reteaua de transport al energiei”.

Pana in prezent, in Romania exista contracte de racordare pentru 8.400 de megawati produsi in ferme eoliene, iar pentru aproape alti 8.200 de megawati s-au acordat avize de racordare.

Cele mai multe proiecte eoliene se deruleaza in Dobrogea, Braila, Galati si Ialomita (acestea reprezentand 78% din contractele actuale), in Vrancea si in Banat. Puterea instalata a fermelor eoliene, in acest moment, este de 780 megawati.

Tecnorenova: Uliul negru a distrus un proiect eolian in Spania

Investitorii care deruleaza proiecte de energie eoliana in Romania nu se tem insa de vizitele inspectorilor de mediu. Ce-i drept, “am auzit ca in Spania s-a retras licenta de functionare a unui parc eolian, pentru ca amplasamentul acestuia era posibil sa fie in drumul uliului negru”, a explicat pentru Green Report reprezentantul firmei Tecnorenova, Javier Pineiro Lamas. Firma acestuia construieste instalatii de exploatare a energiilor regenerabile, inclusiv eoliene. “Dar si liniile electrice aeriene omoara pasarile. Trebuie sa gasim un echilibru. Daca nu mai avem energie, ne intoarcem in pesteri, ne intoarcem in epoca de piatra. Daca o pasare se loveste de parbrizul masinii, inseamna ca trebuie sa renuntam la masini? In momentul de fata, energia eoliana este printre cele mai curate energii verzi”, spune Javier Pineiro Lamas.

Siemens: Varful rotorului poate lovi cu pana la 240 de kilometri pe ora

Din partea firmei germane Siemens, Radu Voinescu este director de vanzari pe domeniul energie regenerabila. Pentru domeniul eolian, firma acestuia produce turbine. Diametrul unui rotor eolian este intre 80 si 113 metri, iar inaltimea pilonului acestuia este intre 80 si 140 de metri. In functie de viteza vantului, viteza maxima a varfului palei poate ajunge pana la 240 de kilometri pe ora, explica Radu Voinescu. La o asemenea viteza, impactul cu rotorul al unei pasari sau al unui liliac este fatal pentru animalul respectiv. Dar procedura impusa investitorilor eolieni este clara: „Daca este vorba de o zona protejata, nu ai voie, nu ai ce sa cauti acolo. Daca nu e zona protejata, orice proiect de constructie necesita un studiu de impact asupra mediului. Daca e o zona cu risc, se face o supraveghere timp de un an de zile, inclusiv analiza de zgomot si de vibratii. Dupa care, pe baza studiului de impact, Agentia de Protectia Mediului din acel judet da sau nu da acordul de mediu. Daca stiu ca au acolo un culoar de migratie a pasarilor, Agentia n-ar trebui sa dea acordul de mediu”.

Blizzard: Nici un om de afaceri nu risca o investitie de zeci de mii de euro

„Daca un parc eolian are 50 de turbine, este posibil ca una dintre ele sa loveasca vreo pasare ratacita", recunoaste Mihail Rotaru, manager de proiect la Blizzard Grupo Typsa. Dar in mod normal nu apar asemenea incidente, pentru ca studiul de impact analizeaza culoarele de migratie ale pasarilor, perioadele de cuibarit, traseele de zbor pentru procurarea hranei. "Problemele de mediu sunt foarte sensibile. Nici un om de afaceri nu e atat de nebun incat sa riste o investitie de zeci de milioane de euro doar pentru a construi intr-o zona cu trasee de migratie!”, explica Mihail Rotaru. Firma acestuia a conceput proiecte eoliene in judetul Constanta, la Pestera si Cernavoda. Pana acum nu a existat nici un incident cu vreo pasare calatoare.

Mihai Diac

Citeste si: Zona protejata a Muntilor Fagaras se transforma in santier de constructii (Video)
Protest la adresa microhidrocentralelor care distrug mediul ambiant 
Proiectele eoliene si hidro, campioane la energie verde

spot_img

Ultimele știri