Europa asteapta lapte romanesc certificat

Fermierii romani mai au numai pana anul viitor derogare din partea Uniunii Europene, pentru a putea vinde lapte in tarile UE fara a fi certificat conform normelor comunitare, a avertizat Dacian Ciolos, comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.

Comisarul european a lansat acest avertisment cu prilejul vizitei sale de cateva zile la Bucuresti.

In cadrul unei conferinte de presa sustinute la sediul Reprezentantei Comisiei Europene, raspunzand la intrebarea Green Report, Dacian Ciolos a precizat ca normele europene referitoare la lapte au in vedere “siguranta alimentara, germenii care se pot dezvolta in lapte pe timpul mulgerii, stocarii si transportului”. “Normele se cunosc la nivelul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si ar trebui sa le cunoasca si producatorii”, a declarat Dacian Ciolos.

Comisarul european a respins ideea ca institutiile UE sa acorde bani producatorilor romani de lapte, pentru a-i ajuta sa se incadreze in normele europene: “Comisia Europeana acorda sustinere financiara atunci cand agricultorii fac mai mult decat sa respecte normele comunitare! Respectarea normelor comunitare era o obligatie inca din momentul aderarii la UE”, a explicat Dacian Ciolos.

Cu alte cuvinte, este posibil ca, din anul 2014, UE sa nu mai cumpere lapte din Romania. Este o situatie grava? “Sa exportam lapte oricum nu mai e posibil. Romania avea in anul 1989 7,5 milioane de vaci. Acum mai are doar 1,5 milioane”, a declarat pentru Green Report dr. Mihai Petcu, medic veterinar, “crescator de vaci de 46 de ani”, dupa cum se recomanda el.

Mihai Petcu e patronul firmei Agroindustriala Pantelimon. “Ferme ca a mea erau 40 in jurul Bucurestiului. Acum am ramas singur”, spune medicul veterinar. Ferma lui are 600 de animale, dintre care 300 de vaci de lapte. Jumatate din lapte il vinde prin dozatoare, cealalta jumatate este livrat la o fabrica din Ploiesti. Teoretic, ar exista si posibilitate de export: “Conform legii, laptele trebuie sa aiba numar de celule somatice maxim 400.000 la mililitru si numar total de germeni maxim 100.000 la mililitru. Vaca iti da lapte conform cerintelor europene, daca ai grija de ea – daca ii speli ugerul, daca o mulgi fara sa se loveasca, daca pui laptele intr-o galeata oparita”.

Din pacate insa, fermierii romani si-au pierdut interesul pentru productia de lapte, pentru ca Ministerul Agriculturii nu ii sustine, iar subventiile europene nu mai ajung la ei. “Eu trebuia sa primesc subventie pentru anul 2011, 170.000 de lei. N-am mai primit-o, pentru ca am avut datorie la stat 5.600 de lei, o restanta pe care am platit-o cu cateva zile intarziere. Foarte repede nu veti mai vedea vaci in Romania”. La fel de greu o duc si unitatile de procesare a laptelui: “Fabrica Tnuva s-a inchis. Prelucra 40 de tone de lapte pe zi”, subliniaza Mihai Petcu.

Foto: farmplusfinancial.com

Mihai Diac
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri