Eurobarometru: Peste 63 la sută dintre români nu practică niciodată sport

Mai mult de 63 la sută dintre români nu practică niciodată niciun tip de activitate sportivă şi doar 5 din 100 de persoane merg la o sală de sport, potrivit unui studiu Eurobarometru, al Parlamentului European.

În total, există 11 țări în care mai mult de jumătate dintre respondenți nu fac exerciții fizice sau practică vreun sport. Cei mai inactivi sunt cetățenii din Bulgaria, Grecia și Portugalia (68%), urmați de respondenții din România (63%) și Italia (62%).

În țările nordice, situația stă exact invers: doar un procentaj mic de respondenți nu practică niciodată sport: Finlanda (13%), Suedia (15%) și Danemarca (20%).

În România, doar 35 la sută dintre cei care practică o formă de exerciţii fizice o fac în mod conştient pentru sănătate, comparativ cu ţările nordice unde procentul celor care ştiu că sportul este pentru ei condiţia unui stil de viaţă sănătos ajunge până la 83 la sută.

Studiul a analizat și percepția europenilor față de oportunitățile de a face mișcare din zona în care locuiesc, concluzia fiind că multe persoane cred că autoritățile locale nu se implică suficient pentru a facilita accesul la activitățile sportive.

Astfel, 39% dintre respondenți consideră că nu fac suficient, în timp ce 49% cred că o fac. Cifrele sunt similare celor observate în 2013, dața ultimului Eurobarometru.

Cele mai pozitive percepții asupra oportunităților pentru activități fizice sunt în Olanda, Danemarca, Suedia și Germania și sunt cele mai puțin pozitive în Bulgaria, România, Croația și Italia.

Europa de Sud-Est vs Europa de Nord

Studiul a arătat că există un model geografic general clar: proporția celor care nu se implică niciodată în alte activități fizice tinde să fie mai mare în țările din Europa de Sud-Est decât în ​​Europa de Nord.

Proporția persoanelor care efectuează în mod regulat (cel puțin cinci ori pe săptămână) alte activități fizice este cea mai ridicată în Țările de Jos (45%) și este, de asemenea, la un nivel ridicat în Danemarca și Suedia (ambele cu 30%).

În schimb, în ​​mai multe țări, mai puțin de unul din zece respondenți se implică în mod regulat în alte activități fizice, cele mai mici proporții fiind înregistrate în Malta, Italia și Portugalia (toate cu 5%).

În șase țări, mai mult de jumătate dintre respondenți nu se implică niciodată în alte activități fizice: Malta (68%), Portugalia (64%), Italia (57%), Cipru (52%), România și Spania (ambele cu 51%). Proporția persoanelor care nu se angajează niciodată în acest tip de activitate este cea mai mică în Țările de Jos (7%), Suedia (8%), Danemarca (10%) și Finlanda (11%).

„În mod regulat” înseamnă că respondentul se implică în alte activități fizice de cel puțin 5 ori pe săptămână; „cu o anumită regularitate” înseamnă 1 până la 4 ori pe săptămână; și „rareori” înseamnă de 3 ori pe lună sau mai puțin.

În ceea ce privește evoluția acestei tendințe începând din 2013, în majoritatea țărilor s-a înregistrat o creștere în proporția persoanelor care nu se implică niciodată în alte activități fizice, în special în Croația (+20 puncte procentuale), România (+15 puncte procentuale), Austria (+12pp), Malta (+11pp) și Republica Cehă (+10pp).

Există doar patru țări în care a scăzut proporția celor care nu se implică niciodată în astfel de activități: Bulgaria (-6 puncte procentuale), Cipru (-5 puncte procentuale), Grecia (-4 puncte procentuale) și Belgia (-2 puncte procentuale).

Sedentarismul

Atunci când au fost întrebați despre timpul petrecut pe scaun într-o zi obișnuită, aproximativ unul din opt respondenți (12%) declară că stau mai mult de 8 ore și 30 de minute, în timp ce 29% petrec între 5 ore 31 minute și 8 ore 30 minute (+3 pp). Doi din cinci oameni (40%) petrec așezați între 2 ore 31 minute și 5 ore 30 minute (-3 pp), în timp ce unul din șase (16%) stă doar 2 ore 30 de minute sau mai puțin.

”Privind la nivel de țară, respondenții care au mai multe șanse să stea așezați timp de 2 ore și jumătate pe zi sau mai puțin sunt în România (31%), urmași de cei din Portugalia (23%), Cipru și Polonia (ambele cu 22%)”, se arată în studiu.

La polul opus, oameni care petrec mai mult de 8 ore și jumătate pe zi așezați provin din Olanda (32%), Danemarca (23%), Republica Cehă (21%), Suedia (20% ) și Grecia (19%).

Studiul remarcă faptul că, în unele țări în care respondenții petrec mult timp așezați, proporția cetățenilor care practică un sport saufac exerciții în mod regulat tind să fie ridicată (de exemplu, Danemarca, Olanda și Suedia). În schimb, unele țări au proporții ridicate de respondenți care nu practică deloc sau foarte puțin sport, chiar dacă petrec puțin timp așezați (de exemplu, Portugalia și România).

În contrast, mai mult de 1 din trei respondenți au declarat că nu sunt de acord că au multe oportunități de a face mișcare în zona lor în Bulgaria (51%), Romania (43%), Malta (36%) and Croatia (35%).

De asemenea, 45% dintre români nu consideră că cluburile sau sălile de fitness oferă multe oportunități, urmați de bulgari (41%), croați (37%), greci (34%), ciprioți (33%) și italieni (30%).

De asemenea, voluntariatul în sport este cel mai puțin frecvent în rândul respondenților din Portugalia (1%), Italia, România (ambele cu 2%), Lituania, Slovacia, Grecia, Polonia, Bulgaria și Croația (toate cu câte 3%). Acestea sunt, de asemenea, țări în care o proporție mai mică de persoane exercită sau joacă sport în mod regulat, se mai arată în Eurobarometru.

spot_img

Ultimele știri