Eurobarometru | Majoritatea europenilor cred că știința & tehnologia ajută mediul

Un nou sondaj Eurobarometru publicat de Comisia Europeană arată că 64% dintre cetățenii europeni cred că știința și tehnologia pot contribui la îmbunătățirea mediului și la combaterea schimbărilor climatice. Cu toate acestea, mulți consideră că beneficiile acestor progrese sunt direcționate în principal către interesele financiare ale companiilor.

Cel mai recent Eurobarometru privind „Cunoștințele și atitudinile cetățenilor europeni față de știință și tehnologie”, publicat astăzi, arată că peste 8 din 10 cetățeni (83%) consideră că influența generală a științei și tehnologiei este pozitivă.

De asemenea, două treimi dintre respondenți (67%) sunt de acord că știința și tehnologia ne fac viața mai ușoară, mai sănătoasă și mai confortabilă.

În ceea ce privește viitorul, 87% dintre respondenți sunt de părere că energiile regenerabile vor avea un impact pozitiv asupra modului nostru de viață în următoarele două decenii. Acest rezultat confirmă interesul crescut pentru soluțiile durabile, într-un context în care schimbările climatice sunt o preocupare majoră la nivel global.

De asemenea, jumătate dintre europeni (50%) sunt de acord că inteligența artificială utilizată în cercetare va contribui la descoperiri științifice care vor ajuta la găsirea de soluții pentru provocări majore, inclusiv criza climatică. Totuși, doar 38% dintre cetățeni spun că au încredere în descoperirile realizate cu ajutorul AI.

În ceea ce privește accesul la informațiile științifice, opt din zece europeni (80%) consideră că rezultatele cercetărilor finanțate din fonduri publice ar trebui să fie disponibile gratuit online. Mai mult, 63% dintre respondenți cred că implicarea non-oamenilor de știință în procesele de cercetare poate asigura că acestea răspund mai bine nevoilor și valorilor societății.

„Atitudinea pozitivă generală față de știință și tehnologie este încurajatoare, deoarece este esențială pentru atingerea obiectivelor noastre de competitivitate. În același timp, trebuie să răspundem așteptărilor cetățenilor pentru o distribuție mai echitabilă a beneficiilor științei și tehnologiei”, a declarat Ekaterina Zaharieva, comisarul european pentru startup-uri, cercetare și inovare.

Pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la sprijinul UE pentru știință, cercetare și inovare, Comisia Europeană va lansa în prima jumătate a anului 2025 o campanie de comunicare menită să evidențieze proiectele finanțate și impactul acestora asupra vieții cetățenilor europeni.

Buget-record la Mediu, dar și presiune pe rezultate

#schimbariclimatice #mediu #comisiaeuropeana #eurobarometru

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri