Euractiv.ro: VIDEO INTERVIU: Unde ajunge gunoiul de la containerele speciale? Costuri si strategii

Noua legislatie care va intra in vigoare pina la finalul anului va obliga Romania sa recicleze 50% din deseul menajer incepind cu anul 2020.

In Bucuresti exista aproximativ 600 de puncte de colectare selectiva, iar un container colorat costa intre 500 si 800 de euro.

De ce sunt romanii reticenti fata de sistemul colectarii selective sau de ce nu vrem sa sortam gunoiul?

Unde ajunge gunoiul pus la containerele speciale? Despre toate aceste lucruri, redactorii euractiv.ro discutat cu Lorita Constantinescu, director PR Eco-Rom Ambalaje, si cu Dan Ceausescu, director Filiala Urban SA Bucuresti intr-un interviu.

Interviu preluat de pe euractiv.ro

Dan Ceausescu

Din pacate inca suntem putini cei care am inteles de ce TREBUIE sa colectam selectiv deseurile si sa le depunem in containerele dedicate. Cu siguranta in viitorul apropiat se vor introduce sanctiuni pentru neselectarea deseurilor la sursa (in casa, acolo unde se genereaza) si o sa coste din ce in ce mai mult eliminarea deseului neselectat. In sistemul actual de colectare la bloc, cu ghena interioara, o sa fie dificil de pus in practica diferentierea intre apartamente (cine selecteaza deseurile si cine nu). Desfiintarea acestor ghene este numai o chestiune de timp. in Brasov au fost desfiintate in proportie de 99% inca de acum 8-10 ani, colectarea facandu-se pe platforme exterioare care sunt dotate cu toata gama de containere. Indiferent de sistemul de colectare existent conditia pentru succesul sau este sa existe vointa( din partea celor care genereaza deseurile) sa separe si sa depuna conform cerintelor. Unde nu este vointa autoritatile vor impune utilizatorilor sa colecteze selectiv prin sanctiuni si suprataxare.

Lorita Constantinescu

Pina in acest an Romania nu a avut o obligatie nationala pentru reciclarea deseului menajer. Noua legislatie care va intra in vigoare pina la finalul anului, respectiv transpunerea Directivei Cadru Deseuri in legislatia nationala, va obliga Romania sa recicleze 50% din deseul menajer incepind cu anul 2020; acelasi document obliga extinderea colectarii selectivela nivel national pe cel putin 4fluxuri: hartie, plastic, sticla si metal.

Totusi, Romania a avut inca din 2005 reglementari care prevad tinte de reciclare pentru ambalaje si deseuri de ambalaje – primul flux de deseuri reglementat. Tintele acestea cresc in fiecare an, anul acesta tinta globala a ajuns la 48%, iar tintele pe tip de material: hartie carton – 60%, plastic 22,5%, PET 42%, Metal 50%, Aluminiu – 17%, lemn 15%. De mentionat ca la finalul anului trecut autoritatile centrale au decis cresterea obligatiilor si introducerea de obligatii noi, respectiv pentru PET si Aluminiu.
Pina in anul 2008, conform datelor ANPM aceste tinte au fost realizate, cu precadere din colectarea selectiva si recuperarea deseului de ambalaj din fluxul comercial.

Similar exista tinte pentru deseurile electrice si electronice, recent pentru baterii, si in curind vor exista tinte pentru deseurile de constructii si renovari.

 

spot_img

Ultimele știri