Estonia, prima tara din lume cu lant de “benzinarii electrice”

Prima retea nationala pentru incarcarea masinilor electrice, din lume, a fost lansata, ieri, in Estonia. Reteaua  dispune de 165 de borne electrice, construite de gigantul elvetiano-suedez ABB Group, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata globala de echipamente si servicii energetice.

„Benzinariile electrice” rapide sunt instalate in localitati cu cel putin 5.000 de locuitori si la minimum 60 de kilometri distanta una de alte pe soselele principale ale Estoniei, iar timpul de incarcare a bateriilor este de 15-20 de minute, potrivit unui comunicat al ABB.

Bornele electrice, livrate de ABB Group

In timp ce la o borna electrica traditionala, masinile sunt incarcate in 8 ore, statiile rapide, Terra 51, instalate de ABB in Estonia permit efectuarea unui “plin” in 15-20 de minute. Speram ca exemplul Estoniei sa fie urmat si de alte tari care sa investeasca in astfel de proiecte”, potrivit ABB.

Pentru a incuraja achizitionarea masinilor electrice, Estonia nu pune la dispozitie doar aceasta retea nationala de statii electrice, ci ofera si o subventie de 50% pentru masinile electrice.

Reteaua, finantata din vanzarea cotelor de CO2

Estonia a finantat reteaua nationala de statii electrice  din vanzarea cotelor de CO2, potrivit unui acord semnat cu Mitsubishi Corporation. In termenii aceluiasi acord, Mitsubishi a oferit gratuit, functionarilor estonieni, 507 vehicule electrice.

In acest moment, inca 4 marci de masini electrice, Nissan Leaf, Mitsubishi i-Miev, Citroen C-Zero si Peugeot iOn, sunt puse in vanzare in prima tara din lume care si-a construit o retea nationala pentru incarcarea vehiculelor electrice.

ABB, prezent in Romania  de peste 80 de ani

Grupul ABB este prezent pe piata romaneasca de peste 80 ani,  la inceput prin cele doua companii ASEA si BROWN BOVER,  iar din anul 1992 printr-o organizatie ABB locala.

ABB a finalizat, anul trecut,  reabilitarea si contractul de menatenanta cu garantie extinsa pe sapte ani pentru statia Constanta Nord, apartinand Transelectrica.

Statia Constanta Nord evacueaza energia electrica provenind de la centrala nucleara Cernavoda, realizand in acelasi timp legatura cu statia Tariverde, in nordul Dobrogei. Acest lucru va ajuta la cresterea capacitatii de transport si la imbunatatirea calitatii energiei si sigurantei intr-unul dintre cele mai importante centre de turism ale tarii, de pe litoralul Marii Negre.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri