Estonia interzice fermele de animale crescute pentru blănuri până la sfârșitul anului 2025. Iar începând de luna viitoare, nicio fermă de blănuri nu va mai putea fi deschisă în această țară.
Săptămâna trecută, parlamentul Estoniei a adoptat un amendament a celui mai nou proiect de lege privind interzicerea reproducţiei şi sacrificării animalelor care sunt crescute exclusiv pentru blănurile lor. 55 de parlamentari au votat în favoarea proiectului de lege, în timp ce 19 parlamentari s-au pronunţat împotrivă.
Din iulie 2021, nicio nouă fermă de blănuri nu va putea fi deschisă în Estonia. Şi, chiar dacă mai sunt câteva săptămâni pentru a putea începe în mod legal o nouă afacere cu blănuri, acest lucru ar fi cam imprudent, având în vedere că toate fermele de blănuri din Estonia vor trebui să se închidă în ianuarie 2026.
„Sărbătorim împreună cu Estonia astăzi, care devine prima țară baltică ce interzice creșterea animalelor pentru blănuri și felicităm grupurile locale pentru bunăstarea animalelor pentru anii de campanie pentru a obține această interdicție. Această victorie oferă o confirmare suplimentară a faptului că încarcerarea, electrocutarea și gazarea animalelor doar pentru a face căciuli este o afacere pe terminate”, a declarat Claire Bass de la Humane Society International/Regatul Unit, într-un comunicat.
Industria creșterii animalelor pentru blănă este incredibil de crudă, animalele fiind crescute în condiții de viață grele și neigienice, în cuşti mici, unde sunt forțate să trăiască până când sunt sacrificate pentru blana lor. Nu numai că industria blănurilor rănește inutil animalele, dar este și distructivă pentru mediu – și cu atât de multe produse de blană vegane și fără animale pe piață în zilele noastre, pur și simplu nu există niciun motiv pentru a folosi animale pentru blană.
Parlamentul estonian a avut mai multe propuneri de interzicere a blănurilor încă din 2009, însă abia în 2021 a reuşit să treacă legea.
Potrivit grupului de protecție a animalelor Eurogroup for Animals, la un moment dat, cea mai mare fermă de blănuri din Estonia, Balti Karusnahk AS, avea în jur de 160.000 de animale (aproximativ 130.000 de nurci și 30.000 de vulpi) în același timp. Dar în februarie 2021, Eurogroup for Animals a raportat că Balti Karusnahk AS a fost complet golită de animale din cauza unor probleme financiare, dar nu s-a închis în mod oficial – un simbol important al declinului industriei.
Estonia nu este prima țară care interzice creșterea animalelor pentru blănuri. Alte țări care au interzis această practică crudă sunt Austria, Bosnia, Belgia, Croația, Republica Cehă, Luxemburg, Olanda, Irlanda de Nord, Macedonia, Serbia, Slovenia și Regatul Unit, conform Humane Society International.