Este incontestabil: carnea procesată cauzează cancer. Ce alt tip de carne are risc oncologic crescut?

Mezelurile precum baconul, cârnații sau șunca cresc riscul apariției cancerului, iar consumul de carne roșie ar putea avea aceleași efecte asupra sănătății. Estimările aparțin Organizației Mondiale a Sănătății, care avertizează în cel mai nou raport al său asupra impactului pe care îl are consumul excesiv de carne.

10_26_carne_cancer

Organizația Mondială a Sănătății avertizează printr-un raport al Agenției internaționale pentru studii oncologice că un consum de doar 50 de grame de carne procesată pe zi crește riscul dezvoltării cancerului de colon cu 18%. Pe lista alimentelor periculoase a fost introdusă și carnea roșie, deși nu există dovezi incontestabile că este cancerigenă.

Carnea procesată este acea carne care a fost modificată prin afumare, adăugare de sare sau alți aditivi, cu scopul de a o conserva un timp mai îndelungat sau pentru a-i potența aroma. Întocmai subtanțele chimice adăugate sunt cele care cresc riscul apariției cancerului.

Carnea roșie este carnea neprocesată, obținută din mușchii animalelor, indiferent de formă ei: întreagă, tocată sau înghețată. Fie că este vorba de carne de vită, vițel, porc, miel, oaie, cal sau capră, carnea roșie necesită preparare la o temperatură înaltă. Este factorul care crește apariția cancerului în acest caz. Conform raportului, „consumul de carne roșie a fost asociat cu cancerul pancreatic și cu cel de prostată”.

Ar trebui să renunțăm total la consumul de carne?

OMS a încadrat carnea procesată în rândul substanțelor cu gradul 1 de risc, alături de plutoniu, alcool sau tutun. A precizat însă că impactul asupra sănătății nu este asemănător. Se estimează că peste 34.000 de oameni mor anual din cauza cantității mari de carne procesată pe care o consumă. Cifra este totuși incomparabil mai mică decât cea a deceselor provocate de alcool (1 milion) sau tutun (600.000).

Totodată, specialiștii au punctat și beneficiile consumului de carne asupra sănătății și au recomandat adoptarea unei diete echilibrate. Conform OMS, carnea roșie, deși încadrată în categoria 2 de risc în ceea ce privește cancerul, este o bună sursă de fier, zinc și vitamina B12.

Doctorul Kurt Straif, specialist al Organizației Mondiale a Sănătății, a îndemnat la moderație:

Pentru un individ, riscul dezvoltării cancerului de colon din cauza consumul de carne procesată rămâne unul mic, însă crește odată cu mărirea cantității de carne pe care o mâncăm.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri