Erupție explozivă a vulcanului Kilauea din Hawaii: coloana de cenușă poate fi văzută din spațiu

O nouă erupție a vulcanului Kilauea din Hawaii a avut loc joi, trimițând o coloană de cenușă la peste 9000 metri în atmosferă.

via A.J. (Drew) Feustel / International Space Station

Autoritățile au evacuat locuitorii unui cartier de pe Insula Mare, precum și personalul de la parcul național și de la observatorul vulcanului, din cauza concentrației mari de dioxid de sulf din aer și au împărțit aproape 20.000 de măști care protejează împotriva particulelor nocive din aer.

Vulcanul Kilauea a erupt în luna aprilie a acestui an, iar în ultimele săptămâni au apărut numeroase fisuri care au dus la evacuarea a sute de oameni. Acum două zile, un cutremur cu magnitudinea de 4.4 grade pe scara Richter a zguduit caldera vulcanului și a avariat drumuri și clădiri în Parcul Național Volcanoes.

O alertă roșie pentru aviație a fost emisă după ce un nor uriaș de cenușă s-a ridicat la peste 3.500 metri deasupra vulcanului Kilauea. Norul a putut fi observat și din spațiu, după cum au arătat imaginile furnizate de Agenția Spațială Internațională.

După erupția explozivă de joi, coloana de cenușă a ajuns la 9,100 metri altitudine. Locuitorii regiunilor afectate de cenușă au fost sfătuiți să rămână în case cât de mult posibil. Oamenii de știință avertizează că activitatea vulcanică și cutremurele vor continua.

Pe măsură ce podeaua calderei se lasă, crește riscul interacțiunilor explozive, care ar putea lansa bucăți de piatră care cântăresc chiar și 10-12 tone prin aer, dar doar la o distanță de până la 1 km. United States Geological Survey (USGS) a atenționat că situația se poate agrava oricând.

„În orice moment, activitatea ar putea deveni din nou explozivă, crescând intensitatea producției de cenușă și producând proiectile balistice lângă coșul vulcanic.”

USGS a declarat că regiunile din jurul vârfului vulcanului vor fi probabil afectate de cutremure puternice.

soundcreation.ro

Conform cercetătorilor, exploziile recente au avut loc din cauza presiunii create de aburi, când apa subterană sau de la suprafață este încălzită de magmă, lavă, depozite vulcanice noi sau de pietre fierbinți.

Kilauea este unul dintre cei cinci vulcani de pe insula Hawaii, trei dintre ei fiind activi. Kilauea este unul dintre cei mai activi vulcani din lume și a erupt constant în ultimii 30 de ani, dar ultima erupție explozivă de acest gen a avut loc în 1924.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri