Eric Cornell: „Fiecare om de știință de succes sau inginer a avut modele excelente”

Laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2001, profesorul Eric Cornell a încercat să-i inspire și să-i motiveze pe studenții din România, vorbindu-le despre experiența sa și despre provocările pe care a fost nevoit să le depășească pentru a atinge succesul. Discursul său face parte dintr-un program inspirational desfășurat de compania Honeywell la nivel internațional.

Conferinta de presa a programului Honeywell Initiative for Science and Engineering

Eric Cornell, laureat al premiului Nobel pentru Fizică în anul 2001, a vorbit astăzi studenților și cadrelor didactice ale Universității Politehnice București despre experiențele care i-au marcat cariera științifică și despre ce ar trebui să facă aceștia pentru a-și urma visul. Discursul său a fost transmis prin live-streaming în 4 centre universitare din Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și București, fiind urmărit de peste 70.000 de oameni.

Este o oportunitate minunată de a prezenta tinerilor din România aspectele entuziasmante din domeniul științei și tehnologiei, de a vorbi despre potențialul acestui domeniu, despre oportunitățile care pot conduce la descoperiri științifice și despre impactul pe care îl poate avea asupra dezvoltării personale.

Eric Cornell, laureat al premiului Nobel pentru Fizică în anul 2001

Profesorul Cornell, fizician în cadrul Institutului Național de Standarde și Tehnologie din Statele Unite ale Americii, este cunoscut în lumea științifică pentru activitatea sa legată de condensatorul Bose-Einstein. Descoperirea i-a adus în jur de 10 premii internaționale, printre care și Premiul Nobel pentru Fizică.

Rectorul Universității Politehnice București, Mihnea Costoiu, a insistat asupra importanței activității omului de știință:

Profesorul Cornell este unul dintre oamenii care au schimbat lumea, unul dintre oamenii a căror cercetări au adus cu adevărat schimbări majore în societate și vor mai aduce schimbări majore. Puțină lume a înțeles, în afara oamenilor de știință, cercetătorilor și profesorilor, implicațiile majore ale descoperirilor profesorului Cornell.

În această după-amiază, Universitatea Politehnică îi va acorda cercetătorului titlul de Doctor Honoris Causa.

Eric Cornell, adus în România de Honeywell

Prezența lui Eric Cornell în România a fost posibilă datorită unui program de CSR desfășurat de compania Honeywell la nivel intenațional și lansat astăzi și în România. Este vorba despre „Honeywell Initiative for Science and Engineering”, un program prin care compania „își propune să încurajeze și să îndrume tânăra generație de oameni de știință și de ingineri, oferindu-le posibilitatea de a interacționa cu personalități recunoscute internațional, precum și cu specialiști de top din cadrul Honeywell”.

Necesitatea de a oferi tinerei generații modele de succes autentice a fost confirmată, pentru Green Report, de către Eric Cornell:

Fiecare om de știință de succes sau inginer a beneficiat de modele excelente. Şi eu am avut câteva. În liceu, aveam un profesor de fizică pe care l-am admirat foarte mult. Dimineața mă învăța fizică și după-amiaza îmi era antrenor la înot. A avut autoritate asupra mea și m-a inspirat. Mai târziu, am avut și alți mentori pe care i-am respectat și care m-au încurajat. Îmi doream să fiu ca ei, îmi imaginam că pot să duc viața lor.

Constanța Nazarcu, Managing Director al Honeywell International Services și Ambasador Honeywell România, a declarat că astfel de acțiuni vor mai avea loc în România și că vor complementa inițiativele deja desfășurate alături de Universitatea Politehnică. Dintre acestea, a amintit: organizarea de concursuri pentru ingineri, facilitarea accesului la materiale, tehnlogii și produse, oferirea de burse și stagii de practică și chiar dotarea unui laborator de automatizare și control în cadrul Universității.

Cleo Cabuz, Vicepreședinte al Departamentului de Inginerie Honeywell Industrial SafetyUn alt reprezentant al companiei, Cleo Cabuz, Vicepreședinte al Departamentului de Inginerie Honeywell Industrial Safety (la nivel internațional), a menționat pentru Green Report aspectele care ar încuraja astfel de colaborări între companii și instituții:

La începutul colaborării, a fost mai greu. Acum, deschiderea este mult mai mare, există mai multă flexibilitate. Noi vrem să avem niște înțelegeri contractuale clare cu instituțiile cu care lucrăm. Dacă noi, compania, și studenții sau profesorii lucrăm împreună, venim cu o idee, cu o invenție, trebuie să fie care sunt regulile de ownership. Lucrul care ne-ar ajuta cel mai mult ar fi ca aceste instituții să aibă un sistem legislativ și un regulament de operare clar, la norme internaționale, ceva după care să ne putem ghida și să putem respecta.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri