UE a hotărât că erbicidul Monsanto este sigur

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a respins un studiu potrivit căruia glifosatul (o substanță de sinteză care se găsește în erbicide) este cancerigen. Acest lucru s-a întâmplat după un aviz al unui oficial american din Agenția de Protecție a Mediului (EPA), presupus apropiat al companiei Monsanto, informează The Guardian.

monsanto
foto: wikimedia commons

Glifosatul, o substanță de sinteză, a fost pentru prima dată produs în 1950. Calitățile sale pe baza cărora s-au produs mai târziu erbicidele au fost descoperite în 1970. Compania americană Monsanto, fondată în 1901, este cea care a introdus pentru prima dată, în anii `70, glifosatul în erbicide și l-a comercializat sub denumirea de Roundup.

Comisia Europeană a propus pentru acestă substanță o înnoire a licenței pentru 10 ani. 

Potrivit jurnaliștilor britanici, care citează documente ale instanței de judecată, Jess Rowland este fostul șef al comitetului de evaluare a substanțelor cancerigene din EPA, care a avut cazul Monsanto. Acesta ar fi încercat să blocheze o anchetă a guvernului american, care investiga dacă glifosatul din erbicidul Monsanto este cancerigen. El a ajuns în atenția presei după ce documente ale instanței de judecată au fost făcute publice. Este vorba despre e-mailuri dintre Rowland și Dan Jenkins, un manager din al producătorului de erbicide.

Rowland i-a scris lui Jenkins în e-mail că „dacă reușesc să ascund asta, ar trebui să primesc o medalie”. Potrivit documentelor făcute publice de instanță, Monsanto a solicitat ajutorul oficialului american pentru a opri o investigație ce viza compania și care era condusă de Departamentul de Sănătate Publică al SUA.

EFSA a respins un studiu din 2001, potrivit căruia există o legătură de cauzalitate între expunerea la glifosat și incidența crescută de apariție de tumori la șoareci. Motivul invocat în raportul agenției europene a fost că „studiul nu a fost acceptat din cauza infecțiilor virale” pe care le aveau șoarecii.

 

Controversă: este cancerigen sau nu este cancerigen? și „știință cumpărată”

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) din ONU s-a pronunțat în 2015 cu privire la acest subiect.

„Glifosatul este o substanță posibil cancerigenă pentru om” și „s-a observat o asociere pozitivă a substanței cu o formă de cancer a sistemului limfatic”, scria în verdictul agenției.

Totuși, în mai 2016, un panel de discuție al ONU, a concluzionat că glifosatul „probabil nu este cancerigen” pentru oameni. Cu un an înainte, IARC spunea că substanța este „posibil cancerigenă”.

 

În aprilie, mai multe organizații de mediu au publicat un raport, prin care acuză producătorii de glifosat că au finanțat mai multe studii științifice. Potrivit acestor studii, substanța activă din erbicide nu era cancerigenă, deși ONU s-a pronunțat în sensul contrar. Organizațiile susțin că, în felul acesta, producătorii de erbicide au vrut să-și asigure poziția pe piața de profil din UE și să producă confuzie în rândul instituțiilor cu rol de reglementare.

Autorii raportului Buying sciencesusțin că, potrivit legislației din 2009, pe piața din Uniunea Europeană, ingredientele din pesticide, care conțineau substanțe cu potențial cancerigen, erau interzise.

„Această schimbare de legislație a pus în dificultate grupul Monsanto și alte companii, care produc sau vând erbicide pe bază de glifosat. Potrivit studiilor făcute de industria chimică pe animale, glifosatul este cancerigen”, se arată în raport.

Autorii studiilor plătite de Monsanto sunt acuzați că „s-au folosit de manipulări, precum omisiunile calculate și introducerea unor date irelevante.”  În felul acesta, cred contestatarii, autorii studiilor finanțate de Monsanto au indus în eroare factorii de decizie și au negat dovezile științifice și efectele nocive ale acestei substanțe. Printre aceste autorități induse în eroare se numără: Institutul German Federal pentru Evaluarea Riscurilor (bfR), Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) și Agenția de Protecție a Mediului din SUA (EPA).

Citește și: Organizațiile de mediu acuză producătorii de erbicide că „au cumpărat știință”

spot_img

Ultimele știri