Poluarea cu plastic a fost identificată în recordul fosil, conform unui nou studiu. Contaminarea cu plastic a crescut exponențial începând cu 1945.
Cercetătorii au sugerat că sedimentele în care au fost identificate microplasticele ar putea marca începutul erei Antropocene, epoca geologică în care activitățile umane domină planeta. Ei au declarat că după epoca bronzului și a fierului, perioada actuală ar putea rămâne cunoscută ca fiind epoca plasticului.
În cadrul studiului, oamenii de știință au analizat straturile sedimentare anuale de lângă coasta Californiei, începând cu 1834. Ei au descoperit că plasticul din straturi coincide cu creșterea accelerată a producției de plastic din ultimii 70 de ani.
Majoritatea particulelor de plastic erau fibre provenite de la materiale sintetice utilizate pentru îmbrăcăminte, indicând că plasticul circulă liber în oceane prin apele reziduale.
„Dragostea noastră pentru plastic este înregistrată în recordul nostru fosil. Este rău pentru animalele care trăiesc la fundul oceanului: recife de corali, midii, stridii, și așa mai departe. Însă faptul că a ajuns în recordul notru fosil ridică o întrebare mai degrabă existențială. Învățăm cu toții la școală despre epoca pietrei, epoca bronzului și epoca fierului – va fi această perioadă cunoscută drept epoca plasticului?”, a declarat Jennifer Brandon, autoare principală a studiului și cercetătoare la Institutul de Oceanografie Scripps.
Conform studiului, începând cu anii ’40, cantitatea de microplastice din sedimente s-a dublat la fiecare 15 ani. Două treimi dintre particule erau fibre sintetice, o cincime erau fragmente din deșeuri mai voluminoase, iar o zecime erau pelicule din plastic.
OMS: Trebuie să aflăm urgent impactul microplasticelor asupra sănătății
Un studiu realizat în 2016 arăta că o singură spălare a hainelor din fibre sintetice poate duce la eliberarea a 700.000 de fibre de microplastic. Acestea nu sunt filtrate corespunzător în gospodării sau la stațiile de tratare a apelor uzate.
Microplasticele au fost identificate peste tot în lume, de la cele mai adânci oceane la munți îndepărtați și chiar și în aerul arctic.