Eolienele si fotovoltaicele intra sub incidenta noului impozit de 1,5% pentru constructii speciale

Producatorii de energie din surse regenerabile vor trebui sa achite, incepand cu 1 ianuarie 2014, impozitul de 1,5% pentru constructii special, a declarat, in cadul unei conferinte, Remus Vulpescu, directorul de dabinet al ministrului Finanțelor Publice.

Remus Vulpescu, directorul de dabinet al ministrului Finanțelor Publice

Fiecare trebuie sa-si calculeze impactul acestei taxe. De exemplu, in companiile de stat din domeniul energiei impactul este foarte divers, pentru ca vor fi taxate acele constructii speciale care sunt proprietatea companiei. Nu vor fi taxate constructiile speciale care au fost obtinute in concesiune de la statul roman (…)Impozitul se aplica pe valoarea contabila bruta a constructiei”, a declarat Remus Vulpescu.

Impozitul pe constructii, cele care in prezent sunt exceptate de la plata impozitului pe cladiri, va fi de 1,5% din valoarea acestora, conform unei ordonante de urgenta pentru modificarea si completarea Codului fiscal, care a fost publicata vinery, 15 noiembrie, in Monitorul Oficial, urmand sa se aplice de la 1 ianuarie 2014. Primele informatii despre introducerea acestui impozit au fost anuntate pe 4 noiembrie de catre Guvern si Ministerul Finantelor Publice (MFP), in urma negocierilor purtate cu Fondul Monetar International (FMI).

Potrivit noului act normativ, la aplicarea acestui impozit, in cazul operatiunilor de leasing financiar, calitatea de contribuabil o are utilizatorul, iar in cadrul operatiunilor de leasing operational, calitatea de contribuabil o are locatorul.

Constructiile pentru care se va plati noul impozit sunt cele prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr.2139/2004, cu modificarile ulterioare, potrivit proiectului de act normativ. Aceasta HG a fost publicata in  30 noiembrie 2004, intrand in vigoare in 1 ianuarie 2005.

Astfel, impozitul de 1,5% va fi aplicat pentru constructii precum centrale hidroelectrice, statii si posturi de transformare, statii de conexiuni, centrale termoelectrice si nuclearo – electrice, piste si platforme, sonde de titei, gaze si sare, rampe de incarcare – descarcare, cosuri de fum si turnuri de racire, iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine; ecluze si ascensoare; baraje, jgheaburi pentru piscicultura, infrastructura transport feroviar, infrastructura drumuri: alei, strazi, autostrazi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulatie, marcaje, etc), linii si cabluri aeriene de telecomunicatii (stalpi, circuite, cabluri, traverse, console), platforme, turnuri si piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobila, radio, tv, lacuri artificiale de acumulare, constructii pentru transportul energiei electrice, canale de irigatii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri