Eolianul produce la capacitate maximă, în pofida vremii nefavorabile

În cursul dimineții de vineri, 23 martie, energia generată de vânt a înregistrat primul loc în clasamentul marilor producători, cu aproximativ 2.700 MW, conform datelor publicate pe site-ul Transelectrica.

Eolianul produce la capacitate maximă, în pofida vremii nefavorabile

Energia eoliană s-a situat pe primul loc astăzi, 23 martie, în cadrul mixului de producţie a energiei electrice din România. În cursul dimineții, energia generată de vânt a înregistrat primul loc în clasamentul marilor producători, cu aproximativ 2.700 MW, conform datelor publicate pe site-ul Transelectrica. În condițiile unui consum de aproximativ 9.000 MW, eolianul acoperea peste 25% din necesarul țării”, potrivit unui comunicat de presă al Asociației Române pentru Energie Eoliană.

În pofida codului portocaliu, aflat în vigoare pe teritoriul Romaniei, industria eoliană produce aproape de capacitatea maximă, aducându-şi încă o dată aportul la siguranţa sistemului energetic naţional şi contribuind decisiv la menţinerea stabilităţii preţului energiei electrice.

La începutul acestei săptâmâni (marți, 20 martie – n.r.), reprezentanții Hidroelectrica au anunțat că hidrocentralele au produs aproape 50% din necesarul de electricitate al României.

România trebuie să păstreze un echilibru în ceea ce priveşte mix-ul energetic

De asemenea, joi, prezent în cadrul unei dezbateri, ministrul Energie, Anton Anton, a precizat că România trebuie să păstreze un echilibru în ceea ce priveşte mix-ul energetic care va sta la baza strategiei energetice. Documentul este în curs de elaborare şi va fi adoptat până la finele anului.

Aş începe cu următoarea afirmaţie care este destul de dură: hai să nu tăiem ceva înainte de a pune ceva în loc. Adică România este o ţară binecuvântată de Dumnezeu. E o ţară care dispune de resurse bogate de energie regenerabilă, hidro, geotermală, biomasă, energie eoliană, solară şi din resurse clasice, cărbune, gaz, petrol… nuclear. Haideţi să ne uităm la structura producţiei de energie într-o zi oarecare. Alaltăieri, de exemplu, au îngheţat centralele eoliene, toate. Şi ce am pus în loc? Am pus în loc cărbune, că n-am avut ce să punem altceva. Că hidro deja era la maximum. Adică eu cred că trebuie să păstrăm un echilibru şi acest echilibru este cel care va sta la baza strategiei pe care o dezvoltăm şi pe care, aşa cum am promis, până la sfârşitul anului o vom adopta”, a spus Anton Anton, citat de Agerpres.

spot_img

Ultimele știri