Asociatia Environ a dezvoltat si implementat cu success o platforma online pentru automatizarea proceselor de colectare si transport a deseurilor provenite din echipamente electrice si electrocasnice (DEEE). Platforma WEB WEEE asigura trasabilitatea deseurilor de la punctul de generare la cel de tratare si eliminare. Mai mult decat atat, aceasta reprezinta un pas important in procesul de aliniere la standardele europene de mediu, ne-a explicat Andrei Orban, presedintele Environ.
Consideram ca sistemul de management integrat al DEEE-urilor trebuie sa asigure atingerea tintelor de colectare, reciclare si valorificare insa, totodata, trebuie sa avem grija ca functionarea acestuia sa aiba un impact cat mai redus asupra mediului inconjurator. In acest context si ca urmare a rezultatelor preliminare ale studiului CNP-RO, realizat impreuna cu STENA DTM, care au relevat necesitatile stringente ale sistemului de colectare, Asociatia Environ a implementat platforma online WEB WEEE care se adreseaza tuturor actorilor implicati in fluxul operational al tratarii DEEE-urilor. Beneficiarii acestui program sunt, in egala masura: magazine de retail, colectori, reciclatori, operatori de salubritate si companii de transport.
Principala functie a solutiei software WEB WEEE o reprezinta automatizarea proceselor de colectare si transport al DEEE-urilor si, totodata, generarea documentatiei necesare acestor operatiuni, prevazuta de legislatia in vigoare. De asemenea, printr-un modul special integrat, WEB WEEE optimizeaza rutele de transport si dimensioneaza corect capacitatile de prelucrare a deseurilor de echipamente electrice si electronice. Dezvoltarea si implementarea acestei platforme B2B, care asigura trasabilitatea deseurilor de la punctul de generare la cel de tratare si eliminare, a reprezentat un pas important in procesul de aliniere la standardele europene de mediu si are ca scop final atingerea obiectivelor de tara pentru colectare si reciclare.
Cand a fost implementata aceasta solutie si cum a imbunatatit procesul de colectare si transport?
Dezvoltarea platformei WEB WEEE a inceput in anul 2009, iar procesul de implementare a fost finalizat in anul 2010, ceea ce inseamna ca sunt deja doi ani de cand functioneaza cu succes. Beneficiile acestei solutii software sunt evidente: reducerea timpilor de operare, datorita sistemului care permite preluarea si prelucrarea automata a solicitarilor de colectare, facute prin intermediul call center-ului, efort uman minim prin intermediul programului care genereaza documentatia specifica si, nu in ultimul rand, optimizarea costurilor implicate si a amprentei de carbon, asociata activitatii de transport prin modulul de optimizare a rutelor de colectare.
De asemenea, aplicatia este permanent actualizata cu modificarile legislative, totodata raspunzand cu modificari personalizate tuturor solicitarilor partenerilor nostri.
Cum a fost primita platforma WEB WEEE de partenerii Environ?
Unele dintre principalele avantaje ale platformei WEB WEEE pentru partenerii Environ le reprezinta automatizarea si simplificarea sistemului de raportari, astfel ca rapoartele sunt generate in timp real, cu date exacte. La inceput, partenerii Environ au acceptat cu usurinta implementarea solutiei software, dovada fiind cele peste 800 de magazine la nivel national, in care platforma este utilizata.
Lucrurile s-au schimbat pe masura ce criza economica si-a ascutit coltii si in tara noastra, determinand o scadere dramatica a consumului cu peste 50%, astfel ca, pe lantul gestionarii problemelor de mediu, sunt tot mai putini cei dispusi sa investeasca in know-how sau solutii automatizate de gestiune.
Din acest considerent, exista numerosi jucatori, retele mari de magazine, colectori, reciclatori, care folosesc in continuare hartia si faxul. Exista mai multe explicatii pentru aceasta situatie, dar se impune un raspuns coerent si eficace din partea autoritatilor de control pe mediu.
In lipsa unui soft national de trasabilitate, care sa urmareasca deseurile de la locul de generare la cel de eliminare, solutii ca WEB WEEE sunt, cu siguranta, necesare si bine-venite insa nu au un efect de coercitie si de aplicare la nivel national, care sa aduca si tara noastra, codasa acum la capitolul mediu, la performantele impuse de statutul de stat membru al UE.
Care este cantitatea de DEEE colectata de Environ in primul semestru al anului in curs comparativ cu perioada similara a anului trecut?
Pentru primele sase luni ale acestui an, rezultatele inregistrate sunt satisfacatoare, dar se afla clar sub performantele din anul 2011. Principala problema care a determinat o scadere a cantitatii de DEEE-uri colectate, pe langa scaderea consumului si a nivelului de trai in general, este raspunsul extrem de slab al autoritatilor locale la chemarile noastre de a organiza campanii periodice de colectare si programe educationale pentru populatie.
Desi ne-am oferit sa punem infrastructura de colectare in mod gratuit la dispozitia beneficiarului, am obtinut un feedback foarte slab din partea reprezentantilor autoritatilor publice locale, care refuza astfel sa imbunatateasca conditiile de viata ale cetatenilor.
Din pacate, incapacitatea administrativa, lipsa resurselor bugetare, lipsa de experienta a actorilor implicati in domeniul colectarii selective si a gestiunii integrate a deseurilor, coroborate cu nivelul extrem de scazut al absorbtiei fondurilor europene, vor face ca Romania sa rateze si in anul 2012 tintele de colectare si reciclare propuse.
Traim, practic, un paradox institutional: pe de o parte, nu absorbim fonduri europene care sunt destinate investitiei in infrastructura de colectare selectiva si reciclare, iar lipsa infrastructurii ne face sa ratam tintele si performantele de mediu pe care ni le-am asumat, acumuland, astfel, noi proceduri de infringement.
Vehiculele implicate in transportul DEEE sunt echipate cu tehnologii de reducere a emisiilor poluante?
Asociatia Environ promoveaza o atitudine preventiva si responsabila fata de mediu, asadar facem tot posibilul ca activitatile noastre sa aiba un impact cat mai mic asupra mediului. Nu dorim sa dezvoltam o activitate de colectare a deseurilor, iar pe partea cealalta sa poluam suplimentar mediul cu emisii de noxe de la camioanele de transport.
Toate vehiculele implicate in fluxul operational al tratarii DEEE-urilor respecta normele de poluare in vigoare, iar prin intermediul platformei WEB WEEE reusim sa obtinem o optimizare a rutelor de colectare, astfel ca reducem la minimum emisiile de dioxid de carbon.
Ce alte aspecte referitoare la eficienta mijloacelor de transport sunt urmarite atunci cand se realizeaza selectia furnizorilor de servicii de transport?
Reducerea costurilor asociate activitatii de colectare si reciclare a DEEE-urilor constituie o preocupare permanenta pentru noi, concomitent cu diminuarea efectelor nocive asupra mediului inconjurator. Procesul de colectare si transport reprezinta o etapa importanta in sistemul de management al DEEE-urilor, astfel incat incercam sa asiguram toate conditiile ca acesta sa se desfasoare la cele mai inalte standarde de calitate. In acest sens, Asociatia Environ a obtinut certificarile ISO:9001 pentru sistemul de management al calitatii si ISO:14001 pentru sistemul de management al mediului. De asemenea, eficienta mijloacelor de transport, normele de poluare, emisiile de dioxid de carbon reprezinta criterii esentiale in alegerea colaboratorilor nostri in domeniul transportului.