Aproape 2,5 milioane de case din Marea Britanie ar putea fi alimentate, până în 2018, cu energie solară provenită din deșertul tunisian, potrivit The Independent.
Anglia are în plan demararea unei investiții de peste 10 miliarde de euro (8 miliarde de lire sterline) care are ca obiectiv construrea unei ferme solare gigantice de 100 kilometri pătrați și care va livra energie electrică în Europa printr-un cablu submarin de 450 km.
Ferma solară TuNur ar găzdui mii de oglinzi controlate de computer care urmăresc soarele și reflectă lumina înapoi spre un turn central, care absoarbe căldura în conducte umplute cu sare.
Sarea caldă va fi utilizată pentru a încălzi apa, creând abur care propulsează o turbină și generează energie. Aceasta va fi transportată, printr-un cablu submarin, la o substație lângă Roma, conectată la rețeaua electrică europeană, și de aici în Marea Britanie.
Acest lucru ar putea părea un proiect extrem, dar tehnologia a dovedit că este posibil. Am identificat zona unde poate fi construită, am efectuat un studiu de fezabilitate și am contactat potențialii investitori„, a spus Daniel Rich, directorul de dezvoltare al companiei Nur Energie.
Consorțiul din spatele companiei de proiect include și compania Low Carbon, principalul finanțator al proiectelor de energie regenerabilă din Marea Britanie. De asemenea, se urmărește obținerea unei subvenții din partea Guvernului britanic care să garatenze un preț fix pentru energie produsă.
În conformitate cu noile reguli ale Guvernului, Marea Britanie permite dezvoltatorilor de proiecte de energie regenerabilă din afara țării să liciteze pentru contracte de subvenție, cu condiția ca puterea produsă să fie exportată în Marea Britanie.