Energie verde pentru toti

Text de Oana Neneciu

Concurenta pe piata retailerilor de solutii pentru energie alternativa a luat avant in Romania, iar ofertele incep sa fie din ce in ce mai accesibile pentru cumparatori, spun reprezentantii companiilor active pe piata. Desi, in prezent, sistemele de energie verde reprezinta o solutie in primul rand pentru zonele izolate ale tarii, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile promite solutii pentru incurajarea investitiilor pentru sectorul rezidential. energia alternativa castiga teren si in Romania.

Amortizarea investitiei

Florin Fleseriu, manager LP Electrics, spune ca utilizarea surselor alternative pentru producerea de curent electric este avantajoasa pentru locuintele din zonele izolate, unde reteaua electrica clasica se afla la o distanta de peste 500-1.000 de metri. „Daca locuinta este intr-o zona izolata, amortizarea este imediata deoarece optiunile disponibile sunt mult mai scumpe. Daca insa locuinta este intr-o zona cu energie electrica, amortizarea unui sistem solar se face in peste 25 de ani”, spune Florin Fleseriu.

Managerul mai arata ca daca in Romania s-ar putea utiliza, la fel ca in tarile dezvoltate, sistemul de injectare sau de racordare la reteaua nationala a electricitatii din surse regenerabile din sectorul rezidential, amortizarea investitiei scade la aproximativ 8 ani, iar daca s-ar introduce si subventii pentru consumatorii de energie alternativa, amortizarea scade deja intr-o zona care ar stimula investitiile.

O piata din ce in ce mai dinamica

Claudia Langa, marketing manager al companiei Romsir, companie care comercializeaza tehnologii pentru energie alternativa in Romania, estimeaza ca cifra de afaceri a companiei va creste de la 250.000 euro in 2007 la aproximativ 600.000 euro in 2008 si peste 1 milion euro in 2009. Previziunile arata o evolutie a vanzarilor companiei si interesul in crestere al cumparatorilor pentru tehnologiile cu energie regenerabila.

„Piata energiei regenerabile este din ce in ce mai dinamica in Romania, atat din punctul de vedere al numarului jucatorilor pe piata, cat si al consumatorilor. Exista, asadar, concurenta, si acest lucru ne bucura. Cand sunt mai multe companii care promoveaza utilizarea unor sisteme de energie regenerabila ii ajutam pe consumatori deoarece ei au ocazia sa afle din surse multiple care sunt avantajele acestor produse”, spune Claudia Langa.

Florin Fleseriu recunoaste, la randul lui, evolutia sigura a acestei piete. „Firma noastra are sute de clienti si am reusit ca, in cei patru ani de activitate, sa proiectam si sa instalam peste 20 de proiecte”.

„Fara indoiala, este vorba despre o piata aflata la inceputuri, dar o evolutie in urmatorii ani este absolut necesara”, spune si Mioara Traila, marketing manager EcoSun, companie care comercializeaza sisteme solare si pompe de caldura.

Vin si stimulentele financiare

In cadrul Romenvirotec 2008, ministrul mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi, a anuntat din partea guvernului un proiect de cofinantare a investitiilor pentru instalarea sistemelor alternative de energie pentru persoanele fizice.

„Este vorba despre o categorie care se va finanta din banii din taxa pe poluare de la autovehicule. Deocamdata s-a emis ordonanta si pana la 1 iulie vor iesi si normele de aplicare. Fiecare beneficiar are alta cota de finantare, o sa se stabileasca in norme”, a declarat, pentru „Green Report”, Mihai Toti, presedintele Administratiei Fondului de Mediu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri