Locuintele din Didcot, Marea Britanie, au devenit primele din tara care se alimenteaza cu electricitate folosind gaz obtinut din apa menajera, potrivit BBC News. Pana la 200 de gospodarii din Oxfordshire vor utiliza biometan provenit din tratarea materiilor fecale din canalizarea orasului.
Companiile care iau parte la acest proiect, British Gas, Thames Water si Scotia Gas Networks, spera acum sa raspandeasca acest proces in tot Regatul Unit.
Potrivit unei directive UE, pana in 2020, Marea Britanie trebuie sa se asigure ca 15% din energia sa electrica este produsa din surse regenerabile.
Martin Orrill, directorul departamentului pentru energie, tehnologie si inovatie de la British Gas, a declarat ca utilizarea acestui tip de gaz este un important pas in eforturile britanicilor de a atinge obiectivul UE pentru energie verde.
El a mai adaugat ca utilizatorii nu trebuie sa fie dezgustati de acest procedeu de generare a electricitatii, ba mai mult trebuie sa fie mandri ca iau parte la acest efort neobisnuit de reciclare.
„Nu se va observa nicio diferenta deoarece aceasta sursa regenerabila de energie nu emana niciun miros”, a declarat acesta.
Practica producerii biometanului din apa menajera se numeste digestie anaeroba si este un proces biologic complex, prin intermediul caruia, in absenta oxigenului si in mediu umed, substanta organica este transformata in biogaz (sau gaz biologic), constituit in principal din metan si anhidrida carbonica.