Energia regenereaza Romania

 

 

 

 

 

Investitiile in regenerabile, un motor inca neturat al refacerii economice

Potentialul de investitii in energii regenerabile al Romaniei este de circa 5 miliarde de euro, insa, deocamdata, aceasta cifra ramane un deziderat al economiei nationale, dar care ar putea deveni realitate undeva la orizontul anului 2015. Totusi, au aparut deja semne bune pentru ca impulsul asteptat atat de potentialii investitori, cat si de autoritati, ar putea veni din partea legii de sprijinire a investitiilor in energii regenerabile, lege, recent adoptata de Guvernul Romaniei. Aceasta ar putea da o mana de ajutor prin acordarea de stimulente sub forma certificatelor verzi, deschizand astfel apetitul finantatorilor pentru sprijinirea investitiilor in zona energiilor regenerabile.

Luate separat, segmentul cel mai de succes al energiilor regenerabile in Romania este cel eolian. Acesta a atras, prin proiecte dezvoltate, pana acum, din partea unor institutii de profil, finantari de aproximativ 370 de milioane de euro, iar viitorul nu pare sa ingusteze plaja de finantare pentru acest segment. Din punctul de vedere al institutiilor de finantare, energia eoliana a avut cea mai mare crestere a capacitatii instalate in UE in ultimii 10 ani fiind deja o tehnologie consacrata, familiara. De asemenea, microhidrocentralele au avantajul celei mai mari durate de viata a tehnologiei, iar un astfel de proiect bine dezvoltat are sanse mari de finantare.

Un domeniu prea slab exploatat in Romania este energia solara, desi la noi in tara soarele straluceste cu putere timp de sapte luni din an, mai ales pe litoralul Marii Negre, in Dobrogea si in Oltenia. Este evident ca Romania are toate premisele pentru a deveni un jucator important pe piata energiei solare, dar deocamdata investitiile efectuate pentru exploatarea energiei solare sunt aproape nesemnificative. Finantatorii se arata circumspecti deoarece panourile fotovoltaice sunt inca pe o curba accelerata a dezvoltarii tehnologice, iar costul investitiei scade de la o luna la alta. De aceea trebuie acordata o mare atentie in dimensionarea corecta a investitiei. Un exemplu graitor in acest sens il constituie faptul ca in Romania functioneaza un singur parc fotovoltaic, cu o putere instalata de sub un MW.

De asemenea, biogazul si fenomenul geotermal sunt “cenusaresele“ sectorului autohton de energie regenerabila, ocupand deocamdata un segment redus. Numai o infima parte din potentialul urias de la noi din tara este exploatat. Productia romaneasca de biogaz este aproape cea mai mica din Europa si, mai rau, net inferioara celei de dinainte de 1989, cand tara noastra era in top.

Pasii Romaniei in ceea ce priveste investitiile in energia regenerabila sunt in con-ti-nuare timizi, dar din ce in ce mai multi in-vestitori isi indreapta atentia catre acest do-meniu avand in vedere ca resursa principala, natura, le sta la dispozitie.
Sa speram ca acesti urmatori trei ani le vor fi un sfetnic bun.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri