Planeta ar putea functiona cu 100% energie regenerabila

Planeta ar putea trece în întregime pe energie regenerabilă până în 2050, conform unui studiu Energy Watch Group. Tranziția ne-ar costa mai puțin decât tehnologiile actuale bazate pe combustibili fosili.

 

energia regenerabilă
Energia solară este una cele mai promițătoare tehnologii nepoluante ale viitorului.

Conform experților citați de publicația Tree Hugger, tranziția către 100% energie regenerabilă nu este doar realizabilă, ci și mai avantajoasă financiar: costul total al energiei regenerabile ar reveni la 52 de euro per MWh față de costul actual de 70 de euro. În plus, revoluția energetică ar putea crea 36 de milioane de joburi.

Energia regenerabilă oferă mai multe locuri de muncă decât industria petrolieră, a gazelor și cărbunilor

Poluarea, eliminată în numai 30 de ani

În acest moment, sectorul global al energiei este echivalent cu 11 Gt de emisii de CO2 pe an. Emisiile afectează mediul înconjurător și contribuie la accentuarea fenomenului de încălzire globală.

Dacă energia regenerabilă ar fi implementată în proporție de 100%, poluarea ar fi eliminată. Planeta ar putea înregistra zero emisii toxice până în 2050. În etapa 2020-2030, emisiile ar urma să diminueze cu 80%, ținând cont de faptul că până atunci majoritatea mașinilor ar fi deja electrice.

Deși autorii raportului subliniază că este nevoie de utilizarea tuturor formelor existente de energie regenerabilă, ritmul progresului va fi accelerat de utilizarea mai eficientă a energiei solare, în condițiile în care costurile de producere și de stocare ale acestei forme de energie vor scădea dramatic.

Ce beneficii ai dacă folosești acasă energie solară

Tranziția s-ar putea încheia în mai puțin de treizeci de ani dacă politici favorabile energiilor regenerabile cum ar fi eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili, investiția în cercetare sau taxa pe cărbune, ar fi implementate acum.

Studiul realizat de ONG-ul german Energy Watch Group și Universitatea Tehnică Lappeenranta din Finlanda a fost prezentat luna aceasta la Bonn, în cadrul conferinței ONU pentru schimbare climatică COP23.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri