Directorii companiilor energetice ale Europei indeamna guvernele statelor membre sa redeschida usa energiei nucleare, ca solutie pentru incalzirea globala si alternativa energiei pe baza de carbune, informeaza Reuters.
La conferinta pe probleme energetice de la Madrid, unde au fost prezenti directorii marilor companii energetice, s-au discutat modalitatile de a determina cetatenii europeni sa accepte energia nucleara ca optiune de a reduce emisiile de dixid de carbon. "Asistam la o renastere a energiei nucleare, aceasta nu mai este diavolul. Diavolul este acum carbunele", a declarat Anne Lauvergeon, directorul executiv al companiei Areva din Franta.
Cel mai mare accident nuclear, explozia de la Cernobil, a generat timp de 20 de ani reactii dure la adresa energiei nucleare, iar multe tari au inchis sau sunt pe cale sa inchida centralele atomice. In viziunea companiilor, guvernele statelor europene trebuie sa se implice in educarea oamenilor pentru acceptarea solutiei. "Nu trebuie sa eliminam nicio sursa de energie, dar energia nucleara este o problema aproape religioasa in Germania. Opinia publica trebuie sa se schimbe inainte de a lua orice decizie in aceasta privinta", a spus directorul general al E.ON, Wulf Dernotat.
Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a declarat, in cadrul aceleiasi conferinte, ca trebuie sa se organizeze o dezbatere sincera si complexa pe tema energiei nucleare, iar Uniunea Europeana se poate implica, in cazul luarii unei decizii, in problemele de cercetare si siguranta.
Pe langa faptul ca este o sursa de energie care nu emana dioxid de carbon, producerea energiei nucleare nu depinde de importul de ulei sau gaz din tarile sarace, avantaj important in contextul problemelor geopolitice care pot avea un mare impact asupra pretului energiei. "Cand se construieste o centrala atomica stii cat va fi pretul energiei pentru urmatorii 60 de ani, asta inseamna ca este o solutie foarte competitiva", a mai aratat Anne Lauvergeon.