Energia infinită și nepoluantă, mai aproape de realitate

De zeci de ani, oamenii de știință din întreaga lume urmăresc un țel extrem de ambițios: dezvoltarea unui reactor de fuziune nucleară. Prin dezvoltarea unui asemenea reactor oamenii vor fi capabili să producă energie în același mod ca stelele. Încorporată în centralele electrice tehnologia ar oferi, în esență, oamenilor energie curată și nelimitată. Și în conformitate cu noile rapoarte din Europa suntem cu un pas mai aproape de acest obiectiv. 

Potrivit Live Science, cercetătorii au confirmat că reactorul german de fuziune nucleară Wendelstein 7-X (W7-X) funcționează conform planurilor. Spre deosebire de un reactor nuclear tradițional, de fisiune, care sparge nucleele atomice ale elementelor grele pentru a obține energie, un reactor de fuziune funcționează prin fuziunea nucleelor atomice ale elementelor ușoare și transformarea lor în elemente mai grele.

În cazul stelelor, în primă fază, doi atomi de hidrogen fuzionează pentru a produce un atom de heliu, un proces care eliberează uriașe cantități de energie și nu produce niciun fel de poluare radioactivă ca în cazul fisiunii nucleare.

Mai mult decât atât, combustibilul folosit pentru reacțiile de fuziune nucleară este hidrogenul, cel mai abundent element chimic din Univers și care poate fi extras foarte ușor din apă.

Însă, pentru a se produce reacția de fuziune, este nevoie de niște temperaturi comparabile cu cele din interiorul Soarelui, care să încălzească hidrogenul până ajunge în stadiul de plasmă. Această plasmă este atât de fierbinte încât ar topi pe loc orice material folosit pentru a o conține. Aici intervine modul în care a fost conceput acest „stellator”.

Dispozitivul W7-X izolează fluxul de plasmă în niște puternice câmpuri magnetice generate de uriașe bobine superconductoare ce sunt răcite până aproape de zero absolut (-273,15 Celsius). Plasma, aflată la temperaturi de peste 80 de milioane de grade Celsius, nu intră astfel niciodată în contact cu pereții incintei în care se află.

Dispozitivul W7-X este cel mai mare și mai sofisticat „stellerator” din lume și funcționează în cadrul Institutului Max Planck pentru Fizica Plasmei din Germania. Realizarea acestui ambițios proiect reprezintă însă încununarea unui efort internațional. Cele mai recente teste au fost derulate cu participarea unor oameni de știință de la Laboratorul de Fizică a Plasmei din Princeton, SUA.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri