Energia eoliana, a doua cea mai mare sursă de generare a energiei din UE

În 2016, energia eoliană a fost a doua cea mai folosită sursă de generare a energiei din UE și a întrecut energia produsă în termocentralele care folosesc cărbune, potrivit unui raport publicat de WindEurope 

energia eoliană
foto: windeurope.org

Potrivit aceleiași surse, în 2016, gazele naturale au fost sursa primară de generare a energiei pentru UE.  

CEO-ul WindEurope, Gilles Dickson, explică fenomenul:

„Energia eoliană este acum mainstream și o parte esențială a aprovizionării cu energie a Europei. De asemenea, este o industrie matură și importantă – pe bună dreptate, care oferă 330.000 de locuri de muncă și miliarde de euro din exporturile europene”, a explicat acesta.

energia eoliană
foto: windeurope.org

Totuși, politicile guvernamentale din UE sunt mai puțin ambițioase și clare decât erau acum câțiva ani, crede Dickson.

„Numai șapte din cele 28 de state membre au obiective și politici în vigoare după 2020 pentru surse regenerabile (…) Încă mai avem piețe disfuncționale de energie electrică care nu sunt pregătite pentru energiile regenerabile”, precizează CEO-ul WindEurope.

Cât de mult au acoperit nevoia de consum a UE turbinele eoliene

În plus, turbinele eoliene au reprezentat 51% din totalul instalațiilor folosite pentru energiile electrice în 2016.  Anul trecut, energia eoliană a acoperit 10,4% din nevoia de consum a Europei. În același timp, capacitatea totală de producție de energie eoliană s-a ridicat la 153,7 GW.

Germania, țara cu cele mai multe eoliene

Germania este țara care a instalat 44% din totalul de turbine eoliene noi din UE. Printre statele care au înregistrat recorduri la acest capitol se numără: Franța, Olanda, Finlanda, Irlanda și Lituania. În 2016, parcurile eoliene au produs 86% din energia regenerabilă furnizată de instalații noi (adică 21,1 GW din 24,5 GW).

Un record pentru investițiile în parcurile eoliene

Investițiile în parcurile eoliene onshore și offshore s-au ridicat, anul trecut, la 27,5 miliarde de euro. Investițiile în parcurile eoliene offshore au crescut în 2016 față de anul precedent cu 39% și au ajuns la suma de 18,2 miliarde de euro. Totodată, pentru fermele eoliene de pe uscat, investițiile au scăzut cu 29%, până la 9,3 miliarde de euro.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri