Energia electrica la consumator se va scumpi considerabil din cauza faptului ca Uniunea Europeana va obliga statele membre sa achizitioneze certificatele de emisii de dioxid de carbon (CO 2) din 2013, a declarat marti, Gabriel Baleanu, expert in cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, intr-un seminar dedicat energiilor regenerabile.
’Aceste certificate vor trebui achizitionate de catre producatori din 2013 si pretul va fie intre 40 si 100 de euro pe tona, iar efectul la consumator va fi de circa 15 – 20 de euro. Multi dintre producatorii care se bazeaza pe combustibil fosil, respectiv carbune, vor avea mari probleme legate de costuri pe care va trebuie sa le acopere iar influenta se va vedea in pret’, a spus Baleanu.
Potrivit datelor MEF, Romania va trebui sa ajunga la un nivel de 20 la suta ca pondere a energiei regenerabile in total consum pana in 2020, comparativ cu 17,6 la suta in prezent. Din cota actuala, in prezent doar o parte reprezinta energie regenerabila pura, fiind contabilizata de exemplu si cantitatea de lemn utilizata de peroanele din mediul rural pentru incalzirea locuintelor.
Comisia Europeana a aprobat, in octombrie, pentru Romania, o cota de 75,9 milioane tone de emisii de dioxid de carbon pentru intervalul 2008-2012, mai putin cu 20,7 la suta fata de solicitarea Bucurestiului.
Hotararile Comisiei Europene se bazeaza pe analiza planurilor nationale de alocare de certificate de emisii de dioxid de carbon (CO2) propuse pentru 2007 si pentru perioada 2008-2012, in cadrul schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera a Uniunii Europene (EU ETS).
Planurile nationale de alocare stabilesc, pentru fiecare stat membru, ’plafonul’ sau limita din cantitatea totala de CO2 pe care instalatiile ce intra sub incidenta schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera le pot emite, precizand numarul exact de certificate de emisii pe care le primeste fiecare dintre acestea.
In calitate de stat membru al UE, Romania a avut obligatia intocmirii unui plan de alocare pentru 2007, ultimul an din cadrul primei perioade de comercializare, in plus fata de planul corespunzator celei de-a doua perioade de comercializare.
Asociatia IRE – Institutul National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie a organizat, miercuri, un seminar referitor la resursele de energie regenerabile. Evenimentul a fost organizat impreuna cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si cu Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB).