Energia din deseuri sustinuta cu 3 CV

Energia produsa din arderea deseurilor ar trebui sa primeasca 3 certificate verzi (CV), potrivit directorului general al Usitall, companie specializata in constructia si operarea de centrale de productiei a energiei electrice si termice pe baza de deseuri, Mattias Philipsson.

"Energia produsa din deseuri ar trebuie sa primeasca 3 CV. Capacitatile de co-generare au un impact pozitiv mai mare pentru mediul inconjurator. Elimina scurgerile toxice din gropile de gunoi care patrund in stratul de apa freatica, diminueaza emisiile de gaz cu efect de sera, in special metanul, inlocuieste mare parte din combustibilii fosili si elibereaza spatiu valoros care ar fi utilizat ca groapa de gunoi", a spus Philipsson.

Usitall poarta in mometul de fata discutii avansate cu primariile din Bucuresti si Galati, unde, daca se va ajunge la o intelegere, Usitall ar putea construi cate o centrala in fiecare oras.

"In Bucuresti, ne-am inteles cu RADET asupra conditiilor, dar avem nevoie de garantii de la Primarie pentru aceasta ințelegere, date fiind datoriile pe care regia locala le are la ELCEN. De asemenea, avem nevoie de garantii si de la primaria din Galati", a spus Philipsson.

Potrivit acestuia garantiile sunt necesare pentru contractarea creditelor necesare investitiilor ulterioare.

“Nicio banca nu ne va acorda finantarea daca primaria nu va veni cu garantii. Daca primaria Bucuresti refuza sa faca aceste garantii pur si simplu ne orientam catre un alt oras”, a mai spus directorul general Usitall.

O investitie intr-o centrala cu o putere electrica instalta de 19 MW, respectiv 68 MW energie termica, este cuprinsa intre 100 si 200 milioane de euro. O investitie intr-o astfel de centrala dureaza sapte ani, dar Usitall vrea sa reduca timpul la jumatate.

Tragetul Usitall pentru Romania consta in dezvoltarea pana la 3 centrale de co-generare prin arderea deseurilor municipale. Principalele orase in care acestea ar putea fi construite sunt Bucuresti, Ploiesti, Galati, insa compania suedeza are in vedere si alte orase in care reteau de termoficare sa aiba o acoperire buna, cum ar fi: Timisoara, Oradea sau Craiova.

“Retele de termoficare din Brasov si Cluj-Napoca nu au o acoperire satisfacatoare”, a mai precizat Mattias Philipsson.

De ce Romania?

“Am luat in calcul dezvoltarea in Polonia, insa dupa ce am analizat aceasta piata am decis sa ne concentram eforturile asupra Romaniei”, a subliniat CEO-ul Usitall.

Potrivit acestuia Romania a fost selectata datorita schemei generoase de certificate verzi, dar si faptului ca tara are o infrastructura de termoficare bine dezvoltata in majoritatea localitatilor. De asemenea, Romania este membra a Uniunii Europene si trebuie sa se supuna legislatiei de management a deseurilor.

“Pana in 2030 , potrivit tintelor agreate, 40% din deseurile municipale trebuie incinerate in centrale de co-generare. Daca ma intrebati pe mine nu cred ca va fi asa, insa este o tinta si orice tinta ne ajuta mult in strategia noastra”, a precizat Philipsson.

Usitall tatoneaza piata romanesca de mai multi ani fiind interesata sa construiasca astfel de proiecte in mai multe orase. In luna iulie 2012, compania a anuntat ca ar putea lua in toamna decizia de a investi intre 200 si 400 milioane euro in Romania pentru realizarea a doua unitati in Bucuresti si Galati.

De asemenea, Usitall a anuntat in 2008 ca vrea sa investeasca 100 milioane euro in constructia unei centrale de productie a energiei termice in Tulcea, care urma sa utilizeze drept combustibil deseurile. Compania a renuntat la idee in 2009, deoarece reteaua de distributie a energiei termice din Tulcea era prea mica si astfel investitia nu se mai justifica.

Totodata, Usitall asteapta de la Guvern o decizie privind gropile de gunoi. Romania trebuie sa inchidă gropile de gunoi neconforme normelor de mediu si sa amenajeze altele noi, in caz contrar riscand sanctiuni financiare.

Usitall opereaza in Linkoping, al cincilea oras ca marime din Suedia,  trei centrale de co-generare care folosesc ca si combustibil deseurile municipale. Anual sunt incinerate 700.000 de tone de deseuri municipale, provenite din 30 de municipalitati, inclusiv din Norvegia.

Puterea intalata a acestora este de 60 MW electrici si 180 MW termici si asigura energia pentru 90% din reteaua de termificare. Investitiile in cele trei centrale au fost asigurate de municipalitatea Linkoping care detine, prin Tekniska Verken Group, 100% din capitalul companiei Usitall, specializata in constructia si operarea de centrale de productie a energiei electrice si termice pe baza de deseuri.

Cu o cifra de afaceri de 800 de milioane de euro, in 2011, Tekniska Verken Group este cea mai mare companie din Suedia detinuta de o municipalitate si al patrule furnizor de energie din Suedia.

Profitul net pe 2011 s-a ridicat la 60 de milioane de euro, municipalitatii revenindu-i 25 de milioane.

Foto: therecycletimes.com, tekniskaverken.se

Citeste:

Linkoping, polul co-generarii in Europa

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri