Investitiile in energia curata trebuie sa creasca de cel putin trei ori, pana la 515 miliarde de dolari pe an, pentru ca emisiile de gaze cu efect de sera sa nu atinga nivelul extrem de ridicat prezis de oamenii de stiinta, informeaza Reuters.
Aceasta informatie este prezentata de experti ai Forumului Economic Mondial si din cadrul New Energy Finance, care considera ca aceasta investitie ar trebui sa inceapa imediat si sa se prelungeasca pana in 2030.
Cercetarile au demonstrat ca exista o serie de sectoare emergente producatoare de energie curata la scara larga si ale caror infrastructuri trebuie dezvoltate in viitor: energia eoliana, energia solara fotovoltaica, cea termosolara, geotermala, cea produsa din reciclarea deseurilor, etanolul si combustibilii derivati din celuloza si cei din noua generatie.
Schimbarile climatice reprezinta una dintre temele principale ale Forumului Economic Mondial, ce se desfasoara, pana duminica, la Davos, unde participantii vor discuta despre cum pot fi intensificate eforturile pentru controlarea acestui fenomen in contextul unei crize economice care acapareaza atentia si preocuparile intregii lumi.
In ultimii ani, investitiile in energie curata nu numai ca au crescut, de la 30 miliarde dolari in 2004, la 140 miliarde in 2008, dar s-au si diversificat din punct de vedere geografic, tarile in curs de dezvoltare atragand 23 la suta din finantarea totala in 2007, fata de 13 la suta in 2004.