Emisiile de oxizi de sulf (SOx) in tarile Uniunii Europene au scazut cu 78% din 1990 pana in 2008, potrivit celui mai recent raport publicat de Agentia Europeana de Mediu. Romania a inregistrat in 2008 unul dintre cele mai mari niveluri de SOx dintre statele UE, contribuind cu 9,6% din cantitatea de oxizi de sulf. Romania este depasita doar de Polonia si Bulgaria, cu 17% si respectiv 12,5% (VEZI STUDIU).
In intervalul 1990-2008, cantitatea de SOx din atmosfera Romaniei a scazut cu 26%. Cel mai mare declin s-a inregistrat la nivel UE intre 2007 si 2008, cand aceste emisii au scazut cu 20%.
In acelasi timp, emisiile de precursori de ozon, ca oxizii de nitrogen (NOx), compusii organici volatili fara metan (NMVOCs) si monoxidul de carbon (CO) au scazut. Astfel, nivelul de oxizi de nitrogen din atmosfera au scazut cu 40% din 1990, datorita masurilor luate pentru limitarea emisiilor cauzate de trafic.
Oxidul de sulf ridica gradul de aciditate din ecosisteme si formeaza particule fine de materie toxica in atmosfera. De la inceputul anilor ’90, o combinatie de masuri luate la nivel european au inceput sa scada nivelul de oxizi de sulf din atmosfera.
CO, NMVOCs si NOx sunt principalele substante vinovate de producerea ozonului de la nivelul solului. Acesta este o substanta poluanta ce provoaca probleme respiratorii si moartea prematura. Acest tip de ozon reduce si productia agricola.
In acelasi timp, emisiile de particule de materie au scazut cu 13% din anul 2000.
Foto: Green Report