Emisiile de gaze cu efect de seră din economia UE au fost estimate, in al patrulea trimestru al anului 2023, la 897 milioane de tone de echivalent CO2, o scădere cu 4% față de același trimestru din 2022 (935 milioane de tone echivalent CO2). Produsul intern brut (PIB) al UE a rămas stabil, înregistrând doar o mică creștere (0,2% în trimestrul al patrulea din 2023, comparativ cu același trimestru din 2022).
Aceste informații provin din datele privind estimările trimestriale ale emisiilor de gaze cu efect de seră pe activitate economică publicate de Eurostat.
Estimările trimestriale ale emisiilor de gaze cu efect de seră completează datele socio-economice trimestriale, cum ar fi PIB-ul sau ocuparea forței de muncă.
În trimestrul IV 2023, sectoarele economice responsabile pentru cele mai mari reduceri comparativ cu trimestrul IV 2022 au fost furnizarea de energie electrică și gaze (-17,2%) și producția (-3,1%). Emisiile gospodăriilor au rămas aproape stabile.
În al patrulea trimestru al anului 2023, se estimează că emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut în 22 de țări UE, în comparație cu același trimestru din 2022.
Cele mai mari reduceri ale gazelor cu efect de seră sunt estimate pentru Estonia (-23%), Bulgaria (-17%) și Finlanda (-9%).
Din cele 22 de state membre ale UE despre care se estimează că și-au redus emisiile, 10 au înregistrat și o scădere a PIB-ului lor (Estonia, Finlanda, Suedia, Germania, Austria, Irlanda, Letonia, Lituania, Țările de Jos și Luxemburg). Ungaria a menținut PIB-ul la același nivel, în timp ce a scăzut emisiile. Se estimează că celelalte 11 țări ale UE (Bulgaria, Belgia, Cehia, Danemarca, Italia, Spania, Franța, Polonia, Portugalia, România și Croația) au reușit să scadă emisiile în timp ce și-au crescut PIB-ul.
Creșteri ale emisiilor sunt estimate pentru Malta (+7,7%), Slovenia (+5,6%), Cipru (+2,3%), Slovacia (1,7%) și Grecia (+0,3%). Concomitent, toate cele 5 au înregistrat o creștere a PIB: Malta (+4,3%), Slovenia (+2,2%), Cipru (+2,1%), Slovacia (+2,2%) și Grecia (+1,1%).
Datele prezentate aici sunt estimări ale Eurostat, cu excepția Țărilor de Jos, care au furnizat propriile estimări. Metodologia Eurostat diferă de monitorizarea și raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră în conformitate cu normele ONU, care furnizează date anuale despre progresul UE în atingerea obiectivelor sale.
Conform Legii europene privind clima, obiectivul UE în materie de climă este de a obține o reducere netă de -55% până în 2030 și neutralitatea climatică până în 2050.