Emisiile de gaze cu efect de seră provenite de la cele mai mari centrale industriale din SUA au scăzut cu 2,7% în 2017, au declarat oficialii americani, pe măsură ce centralele de cărbune se închid, iar acest tip de industrie concurează cu gazele naturale ieftine și energia solară și eoliană care sunt mai puțin poluante.
Scăderea a fost mai abruptă decât în 2016, când emisiile au scăzut cu 2%, a declarat Agenția pentru Protecția Mediului (EPA).
Administratorul EPA, Andrew Wheeler, a spus că aceste date demonstrează că reglementările federale nu sunt necesare pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
„Mulțumită programului președintelui Trump de reformare a reglementărilor, economia este în plină expansiune, producția de energie este în creștere și noi reducem emisiile de gaze cu efect de seră din sursele industriale majore”, a declarat Wheeler într-o comunicat.
În timp ce Wheeler spune că datorită măsurilor luate de administrația Trump s-a înregistrat reducerea emisiilor, care proveneau în principal din sectorul energetic, cifrele subliniază, de asemenea, că administrația nu a reușit să oprească ritmul rapid al închiderii centralelor de cărbune.
Alegătorii din statele care produc și ard cărbuni formează o mare parte din baza de votanți ai președintelui Donald Trump, însă administrația nu a reușit să creeze o metodă de subvenționare a centralelor pe cărbune învechite și a centralelor nucleare, în ciuda faptului că industria cere guvernului să acționeze.
Agenţia Internaţională pentru Energie: emisiile globale de carbon vor atinge un nivel record în 2018
Trump a spus că clima se schimbă, dar nu știe în ce măsură oamenii provoacă această schimbare, iar anul trecut și-a anunțat intenția de a retrage SUA din Acordul privind climatul din 2015 de la Paris.
Gazul natural eliberează mult mai puțin dioxid de carbon decât cărbunele și datorită faptului că SUA dispune de rezerve mari de gaze naturale multe centrale de cărbune s-au închis.
Secretarul de stat în domeniul Energiei, Rick Perry, a prezentat Casei Albe un proiect în urmă cu două luni pentru a subvenționa centralele cu ajutorul unor instrumente care ar susține industria atunci când securitatea națională este în pericol.
Perry a declarat presei, la sfârșitul lunii septembrie, că ideile agenției sale erau încă „excluse” de Casa Albă. Un raport din Politico din săptămâna trecută a arătat că oficialii Casei Albe nu au luat în considerare planul, din cauza neliniștilor legate despre cine ar plăti pentru aceste subvenții.
O coaliție a companiilor de gaze naturale, avocații, unii operatori de rețea și cei care apără interesele domeniul energiei regenerabile s-au opus procesului de subvenționare a centralelor vechi pe cărbune și a centralelor nucleare.
Se așteaptă ca tendința de închidere a centralelor de cărbune din SUA să crească în acest an, în timp ce companiile energetice așteaptă să închidă 14.000 MW de centrale de cărbune în anul 2018.