Emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească periculos, în timp ce liderii mondiali poartă negocieri climatice

În contextul în care liderii mondiali se vor reuni săptămâna viitoare la Madrid pentru sesiunea anuală de negociere cu privire la modul de evitare a unei catastrofe climatice,  Organizația Națiunilor Unite a anunțat marți că emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crescă periculos, informează The New York Times. 

Image by Gerd Altmann from Pixabay

„Rezultatele sunt sumbre”, se arată în evaluarea anuală, elaborată de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu și cunoscută oficial sub denumirea de Emiss Gap Report. Porrivit documentului, țările nu au reușit să oprească creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră, în ciuda avertismentelor repetate ale oamenilor de știință. În plus, China și Statele Unite, cei mai mari poluatori, sși-au cescut în continuare emisiile. Rezultatul, au adăugat autorii, este că „acum sunt necesare reduceri mai profunde și mai rapide”.

Ca și cum s-ar dori să se sublinieze decalajul dintre realitate și diplomație, negocierile internaționale pentru climă, programate să înceapă săptămâna viitoare, nici măcar nu sunt concepute pentru a promova angajamentele liderilor mondiali pentru a reduce emisiile țărilor lor. Termenul limită fiind abia peste un an.

Reuniunile din acest an sunt menite să elimine ultimele reguli rămase privind modul de punere în aplicare a acordului climatic de la Paris din 2015, în care fiecare țară s-a angajat să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră, fiecare stabilindu-și propriile obiective și calendare.

Cele 20 de țări cele mai bogate din lume, responsabile pentru mai mult de trei sferturi din emisiile la nivel mondial, trebuie să adopte cele mai mari și mai rapide măsuri pentru a se îndepărta de combustibilii fosili, a subliniat raportul.

Emisiile trebuie să scadă  cu 7,6% în fiecare an, între 2020 și 2030

Emisiile globale de gaze cu efect de seră au crescut cu 1,5 la sută în fiecare an în ultimul deceniu, potrivit evaluării anuale. Dimpotrivă, trebuie să se întâmple dacă lumea va evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, inclusiv secetele mai intense, furtunile mai puternice și foamea răspândită în mijlocul centurului. Pentru a rămâne în limite relativ sigure, emisiile trebuie să scadă brusc, cu 7,6 la sută în fiecare an, între 2020 și 2030, a avertizat raportul.

Separat, Organizația Meteorologică Mondială a raportat luni că emisiile a trei gaze cu efect de seră majore – dioxidul de carbon, metanul și oxidul nitru – s-au umflat în atmosferă încă de la mijlocul secolului al XVIII-lea.

„Suntem ca niște somnambuli care ne îndreptăm spre o catastrofă climatică și trebuie să ne trezim și să luăm măsuri urgente”, a declarat, marți, după publicarea raportului, Alden Meyer, director de politică și strategie la Uniunea Oamenilor de Știință.

Chiar dacă fiecare țară își îndeplinește angajamentele actuale în conformitate cu Acordul de la Paris – și multe, inclusiv Statele Unite, Brazilia și Australia, în prezent nu sunt pe cale de a face acest lucru – raportul privind emisiile de gaze cu efect de seră a constatat că temperaturile medii sunt pe cale să crească cu 3,2 grade Celsius de la temperatura medie de bază la începutul epocii industriale.

Potrivit modelelor științifice, acest tip de creștere a temperaturii crește brusc probabilitatea de evenimente meteorologice extreme, topirea accelerată a ghețarilor și mărilor umflate – toate punând în pericol viața a miliarde de oameni.

Acordul de la Paris a hotărât să mențină creșterea temperaturilor globale cu mult sub 2 grade Celsius sau 3,6 grade Fahrenheit. Anul trecut, un grup de oameni de știință susținut de Organizația Națiunilor Unite a declarat că limita mai sigură a fost să o mențină la 1,5 grade Celsius.

[box type=”info” align=”alignright” ]Există multe modalități de a reduce emisiile:

  • renunțarea la arderea combustibililor fosili, în special a cărbunelui, cel mai murdar combustibil fosil din lume;
  • trecerea la energie regenerabilă precum energia solară și eoliană;
  • renunțarea la combustibili fosili din transport;
  • oprirea defrișărilor. [/box]
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri