În 2016, emisiile de dioxid de carbon au stagnat pentru al treilea an consecutiv, în condițiile în care economia globală a crescut, potrivit International Energy Agency (IEA). Emisiile de CO2 au scăzut în SUA și China și au stagnat în Europa.
Potrivit estimărilor IEA, în 2016, emisiile de CO2 la nivel global au fost de 32,1 gigatone și au înregistrat o stagnare. În același timp, economia globală a înregistrat o creștere cu 3,1%. Nivelul emisiilor de CO2 este același cu cel înregistrat în 2015 și în 2014.
Experții susțin că acesta este rezultatul creșterii producției de energie electrică din surse regenerabile, a tranziției de la cărbune către gaze naturale, precum și a îmbunătățirilor pe care țările le-au făcut în domeniul eficienței energetice. De asemenea, și schimbările structurale care au intervenit în economia globală au reprezentat un factor.
„Într-o economie globală aflată în creștere, acești trei ani de stagnare a emisiilor de carbon reprezintă, cu siguranță, un motiv de optimism. Totuși, e prea devreme să spunem că emisiile globale de CO2 au înregistrat o scădere categorică”, a declarat Directorul Executiv al IEA, Dr. Fatih Birol.
Cea mai mare scădere a emisiilor de CO2, înregistrată în SUA
Potrivit IEA, cea mai mare scădere a emisiilor de dioxid de carbon s-a înregistrat în SUA – o scădere de 3%, adică au fost emise cu 160 de milioane de tone de CO2 mai puțin. În același timp, economia a crescut cu 1,6%. În 2016, emisiile de CO2 au înregistrat în SUA cel mai mic nivel de la minimul înregistrat în 1992.
În UE, emisiile de CO2 au stagnat în 2016. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care, susțin experții, cererea pentru gaze a crescut cu 8% și cererea pentru cărbune a scăzut cu 10%. Energia regenerabilă a jucat un rol semnificativ, însă unul destul de mic. Cercetătorii susțin că declinul a fost determinat de o creștere bruscă în aprovizionarea cu gaze de șist și datorită surselor de energie regenerabilă care au înlocuit cărbunele.
În China, nivelul emisiilor de CO2 a scăzut cu 1% în 2016. În timp ce cererea pentru cărbune a scăzut, economia a crescut cu 6,7%. Experții spun că la acest lucru a contribuit creșterea ponderii energiei regenerabile, a energiei nucleare și a gazelor naturale.
„În China, la fel ca în India, creșterea înregistrată în sectorul gazelor naturale este semnificativă. Cauza este impactul pe care l-au avut măsurile luate de autorități împotriva poluării, precum și efectele pe care le-a avut diversificarea energetică”, a declarat Directorul Executiv al IEA.
Experții atrag atenția că stagnarea emisiilor de CO2 este o veste bună, însă nu este de ajuns. Pentru a putea profita din plin de îmbunătățirile tehnologice și de dinamica pieței energiei electrice, aceștia susțin că la nivel global este nevoie de politici consistente, transparente și predictibile.