Unele specii de plante si copaci cresc mai repede datorita nivelului tot mai mare de dioxid de carbon din atmosfera pe care il absorb, oferind posibilitatea de a castiga timp in lupta impotriva schimbarilor climatice, se arata intr-un studiu publicat in revista Nature, citat de The Telegraph.
Acest fenomen a fost descoperit de oamenii de stiinta in cazul mai multor specii de flori care cresc in zone ca padurea tropicala si pana in pajistile din Marea Britanie. Dupa ce au studiat 70.000 de copaci din 10 tari africane, folosind si datele de acum 40 de ani, cercetatorii de la Universitatea din Leeds au aratat ca fiecare hectar din padurea africana consuma o cantitate suplimentara de 0,6 tone de CO2, in comparatie cu situatia inregistrata in anul 1960.
In cazul in care acest fenomen are loc pe intreaga suprafata a padurii tropicale, ar insemna ca aproape 5 miliarde de tone de CO2 sunt absorbite anual din atmosfera. Experimentele realizate pe recolte arata ca nivelul ridicat de CO2 amplifica ritmul de crestere al recoltelor de porumb, orez si soia cu 13%.
Profesorul Martin Parry, de la institutul britanic pentru recolte Rothamsted Research, a declarat ca fenomenul este o certitudine, dar avertizeaza in legatura cu pericolul de a renunta la masurile drastice necesare pentru a stopa incalzirea globala pe baza acestei descoperiri. Riscurile pot fi cu atat mai mari cu cat alti factorui asociati cu incalzirea globala, ca temperaturile ridicate si seceta, persista.
„Gazele cu efect de sera se acumuleaza cu peste doua procente in fiecare an. Nu ne va castiga foarte mult timp, pentru ca oamenii elibereaza in atmosfera mult mai mult CO2, dar este o informatie utila daca ajuta la protejarea padurilor existente”, a explicat Fred Pearce, consultant de mediu pentru New Scientist.
Se crede ca oamenii genereaza aproape 50 de miliarde de tone de gaze cu efect de sera anual. Incepand cu 1750, concentratia acestora din aer a crescut de la un nivel de CO2 de 278 de parti la milion, la mai mult de 380 de parti la milion.
Foto: The Telegraph