Emisiile de carbon din China cresc mai mult decat era de asteptat

China produce mai multe emisii de dioxid de carbon decat era estimat. Acest fapt pune in pericol obiectivele globale de a stabiliza emisiile de gaze cu efect de sera, se arata intr-un raport al economistilor americani, informeaza Reuters.

Unele studii sugereaza ca SUA au fost depasite de China in pozitia de lider al poluatorilor mondiali.
Cercetatorii si economistii de la Universitatea California si de la UC San Diego sustin ca emisiile de CO2 ale Chinei vor creste cu cel putin 11% intre 2004 si 2010 in fiecare an.

Estimarile precedente, inclusiv cele folosite de Comitetul Interguvernamental pentru schimbari climatice din cadrul ONU (IPCC), arata ca regiunea in care se gaseste China se va confrunta cu o crestere de 2.5% pana la 5% pe an a emisiilor de CO2.

Articolul publicat in Jurnalul Economiei si Managementul de Mediu vine cu cateva zile inainte de intalnirea din Japonia a ministrilor de Mediu si Energiei din principalele 20 de tari poluatoare.

Intalnirea G20 aduna poluatori ca SUA, China, Indonezia, Brazilia si Africa de Sud care produc aproape 80% din emisiile de gaze cu efect de sera produse de oameni.

Aceste tari sunt fortate sa cada de acord asupra unui pact pentru a stopa si a reduce emisiile de CO2.
Cercetatorii americani sustin ca, pana in 2010, va fi o crestere de 600 milioane de tone metrice de emisii de CO2 in China, fata de nivelul din 2000. Aceste cifre ar anula cele 116 milioane de tone metrice de emisii de CO2 pe care membrii Protocolului de la Kyoto si-au asumat sa le reduca pana in 2012.

China nu are obligatii in cadrul acestui proiect, dar a fost de acord la Bali, in decembrie 2007, sa faca parte din acordul post Kyoto.

Autorii studiului au folosit date de poluare din 30 de provincii chineze. "S-a considerat ca eficienta sectorului energetic chinez va creste odata cu venitul pe cap de locuitor, incetinind rata de crestere a emisiilor de CO2", a spus Maximilian Auffhammer, professor asistent la UC Berkeley. El a adaugat ca, in schimb, rata emisiilor actuale depaseste cele mai rele asteptari si ca acest lucru va afecta stabilizarea globala a emisiilor de CO2.

Una din cauze este permisiunea acordata provinciilor, dupa 2000, pentru constructia centralelor energetice. Daca regiunile bogate de pe coasta respecta normele de mediu in construirea centralelor, regiunile sarace din interior instaleaza replici ineficiente ale tehnologiilor sovietice din anii 1950.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri