Emisiile de carbon ale sectorului energetic global au înregistrat cea mai mare creștere din ultimii ani

Emisiile de carbon de la sectorul energetic global au crescut anul trecut la cea mai rapidă rată începând cu 2011, după ce fenomenele meteo extreme și schimbările bruște de temperatură au dus la creșterea cererii de combustibili fosili.

Raportul anual realizat de BP a dezvăluit pentru prima oară că fluctuațiile de temperatură duc la creșterea utilizării combustibililor fosili, în ciuda eforturilor de a gestiona criza climatică.

Variațiile mari de temperatură au dus la cea mai mare creștere a consumului de gaze din ultimii 30 de ani și a doua creștere anuală consecutivă a consumului de cărbune.

Emisiile de carbon au crescut cu 2% în 2018, mai rapid decât în orice alt an începând cu 2011. Nivelul creșterii este echivalentul în carbon a punerii în circulație a 400 de milioane de mașini care au motor cu combustie internă.

Spencer Dale, economist șef la BP, a declarat pentru The Guardian că numărul în creștere al evenimentelor meteo extreme și creșterea cererii de energie ar putea intra într-un ciclu vicios.

„Dacă există o legătură între nivelurile în creștere ale carbonului din atmosferă și tipurile de tendințe meteo observate în 2018, aceasta ar putea ridica posibilitatea unui ciclu vicios îngrijorător: creșterea nivelurilor de carbon ar duce la mai multe fenomene meteo extreme, care la rândul lor declanșează o creștere mai puternică a cererii de energie pe măsură ce gospodăriile și companiile încearcă să le contracareze efectele.”

Dale a adăugat că raportul dezvăluie o discrepanță tot mai mare între cererile tot mai puternice din partea societății pentru luarea unor măsuri climatice și ritmul actual al progresului.

„Într-o perioadă în care societatea este tot mai îngrijorată în legătură cu schimbările climatice și nevoia de acțiune, cererea de energie și emisiile cresc la cea mai mare rată din ultimii ani.”, a declarat Dae.

Două treimi din creșterea cererii de energie a avut loc din cauza unei cereri mai mari în China, India și SUA, în parte din cauza activităților industriale, precum și din cauza evenimentelor meteo extreme.

SUA a înregistrat cel mai mare număr de zile care au fost mai calde sau mai reci decât media din ultimele șapte decenii.

„În zilele calde oamenii pornesc aerul condiționat și ventilatoarele, în zile reci se îndreaptă spre încălzitoare. Acest fapt are un mare impact.”, a declarat Dale.

Numărul neobișnuit de zile mai calde decât media a continuat în primele luni ale acestui an. Numărul de zile foarte calde sau reci a fost foarte mare în SUA, China și Rusia, țări care se bazează în prinicpal pe combustibili fosili.

Raportul menționează că emisiile ar fi putut fi mai mari fără „creșterea extraordinară” a energiei din surse regenerabile, de 14.5% față de anul trecut, însă atrage atenția că numărul de vehicule electrice a crescut cu doar 2 milioane, totalul fiind de 5 milioane.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri