Emisiile de metan au înregistrat creșteri dramatice din cauze încă neclare și ar putea împiedica atingerea țintei de încălzire de 2 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale stabilită în cadrul Acordului de la Paris.
Conform cercetătorilor, în ultimii patru ani au fost înregistrate creșteri dramatice ale nivelurilor de metan. Este nevoie de măsuri urgente pentru a reduce aceste emisii, care vor amplifica încălzirea globală.
„Ceea ce observăm acum este extrem de îngrijorător. Este deosebit de alarmant deoarece încă nu suntem siguri de ce nivelurile atmosferice de metan cresc în întreaga lume.”
Metanul, care este un gaz cu efect de seră mult mai potent decât dioxidul de carbon, este produs de bovine, descompunerea vegetației, incendii, mine de cărbuni și centrale cu gaze naturale.
Solurile pădurilor din emisfera nordică absorb cu 77% mai puțin metan decât acum trei decenii
Pe parcursul secolului 20, nivelurile de metan din atmosferă au crescut, apoi s-au stabilizat la începutul secolului 21. Conform cercetătorilor, nivelurile de metan au început să crească iar în 2007, accelerând după 2014.
Cauza exactă a creșterii emisiilor este încă neclară. Unii cercetători cred că extinderea agriculturii intensive pe teritoriul Africii ar putea fi una dintre cauze, în special în regiunile tropicale în care condițiile devin mai umede și calde din cauza schimbărilor climatice. De asemenea, mlaștinile din aceste zone produc tot mai mult metan.
Acest fenomen este studiat în detaliu de către un consorțiu condus de Euan Nisbet, cercetător la Royal Holloway, în cadrul Universității din Londra.
„Abia am început să analizăm datele noastre însă am găsit deja dovezi că un mare nor de metan se ridică deasupra mlaștinilor lacului Bangweul din Zambia.”, a declarat Nisbet.
Alți oameni de știință avertizează că emisiile ar putea fi sporite de către modificări ale substanțelor chimice naturale din atmosferă, care au rolul de a descompune metanul. Acestea ar putea fi afectate de creșterea temperaturilor, pierzându-și abilitatea de a descompune metanul.
Studiu: emisiile de metan generate de permafrost și zone umede ar putea reduce cu 5 ani bugetul de carbon al lumii
Acest fenomen ar genera o buclă de feedback, în care încălzirea permite gazelor cu efect de seră să rămână mai mult în atmosferă, accentuând creșterea temperaturilor.
În cadrul Acordului de la Paris, limitarea încălzirii la 2 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale se baza pe reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Cercetătorii avertizează că nivelurile în creștere ale unui alt gaz de seră vor face situația și mai dificilă.
„Se presupunea, în timpul Acordului de la Paris, că reducerea cantităților de metan din atmosferă va fi realizată cu ușurință și că dificultatea va consta în reducerea emisiilor de CO2. Însă lucrurile nu mai arată la fel de simple. Nu știm exact ce se întâmplă. Poate că emisiile sunt în creștere sau poate că problema este datorată faptului că atmosfera își pierde abilitatea de a descompune metanul. Oricum, avem de înfruntat o problemă foarte îngrijorătoare. De aceea este foarte important să descoperim ce se întâmplă – cât de curând posibil.”, a declarat Nisbet.