După un declin de cinci ani, în principal din cauza intensificării folosirii de combustibili fosili în industrie, emisiile de dioxid de carbon ale statelor dezvoltate industrial au crescut uşor în 2018. În plus, o analiză arată că emisiile la nivel mondial de gaze cu efect de seră au atins la niveluri record în 2018.
Potrivit datelor preliminare anunțate de Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), emisiile de dioxid de carbon din America de Nord, Uniunea Europeană şi din alte state dezvoltate ale Asiei sunt în creştere faţă de anul 2017 cu aproximativ 0,5%.
Această creştere a emisiilor de CO2 pune capăt unei perioade de cinci ani consecutivi în care poluarea cu CO2 s-a aflat în scădere. Conform datelor preliminare, şi economiile emergente au poluat mai mult anul acesta decât anul trecut, arată AIE, potrivit Reuters.
Agenţia Internaţională pentru Energie va publica datele finale privind emisiile de CO2 pe anul 2018 în martie 2019.
La începutul lunii decembrie, 195 de state au negociat la Katowice, Polonia, pentru implementarea Acordului CoP 21 de la Paris, din 2015, privind limitarea încălzirii globale între 1,5 şi maxim 2 grade Celsius.
„Această modificare ar trebui să fie un alt semnal de alarmă pentru guvernele care se întâlnesc la Katowice”, a declarat înainte de eveniment Fatih Birol, directorul executiv al AIE.
„E nevoie de sporirea eforturilor pentru a încuraja mai mult energiile regenerabile, energii mai eficiente, mai multe inovații ale tehnologiilor, cum ar fi captarea, utilizarea și stocarea hidrogenului, de exemplu”, a mai spus acesta.
Emisiile de gaze cu efect de seră, la niveluri record în 2018
O analiză la care au participat 70 de autori de la 53 de instituții de cercetare, Global Carbon Budget 2018, arată că după o perioadă de trei ani în care emisiile de gaze cu efect de seră stagnaseră, în 2018 au crescut cu 2%.
„Creșterea globală a emisiilor de carbon este îngrijorătoare, pentru că pentru a rezolva problema schimbărilor climatice trebuie să facă o schimbare și să se întoarcă la zero (emisii), eventual”, a spus autorul principal al lucrării, profesorul Corinne Le Quéré.
Emisiile mondiale de gaze cu efect de seră stagnaseră între 2014 și 2016, aducând speranța că acțiunile privind protejarea mediului fac o diferență. Dar în 2017, emisiile au crescut cu 1,6%, iar previziunile pentru anul în curs spun că vor continua să crească cu 2,7%. Aceste creșteri ridică emisiile globale la un record de 37,1 miliarde de tone de dioxid de carbon pe an, potrivit Washington Post.