ONU: emisiile de gaze cu efect de seră au atins noi niveluri record

Emisiile de gaze cu efect de seră din atmosferă au atins noi niveluri record, conform experților ONU. Dioxidul de carbon, metanul și oxidul de azot au atins niveluri semnificativ mai mari decât cele din perioada pre-industrială și nu dau semne de încetinire.

Conform raportului realizat de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), nivelurile de CO2 au ajuns la o medie globală de 405.5 ppm în 2017, cu aproape 50% mai mult decât înainte de revoluția industrială.

„Ultima oară când Pământul a înregistrat o concentrație comparabilă de CO2 a fost acum 3-5 milioane de ani, când temperatura era cu 2-3 grade Celsius mai caldă și nivelul mării era cu 10-20 de metri mai ridicat ca acum. Știința este clară. Fără reduceri rapide ale CO2 și a altor gaze cu efect de seră, schimbările climatice vor avea un impact din ce in ce mai distructiv și ireversibil asupra Pământului. Fereastra de oportunitate pentru acțiune este aproape închisă.”, a declarat pentru The Guardian secretarul general OMM, Pettri Taalas.

Nivelurile de metan, un gaz cu efect de seră potent care este responsabil pentru aproximativ 17% din încălzirea globală, sunt de 2.5 ori mai mari decât nivelurile pre-industriale, din cauza emisiilor de la creșterea vitelor, plantații de orez și a scurgerilor de la puțuri petroliere.

Agenţia Internaţională pentru Energie: emisiile globale de carbon vor atinge un nivel record în 2018

Nivelurile de oxid de azot, care contribuie și la deteriorarea stratului de ozon al Pământului, sunt cu 20% mai mari decât în timpurile pre-industriale. Aproximativ 40% din N2O vine de la activități umane, cum ar fi utilizarea fertilizatorilor, industrie și degradarea solurilor.

De asemenea, OMM au menționat descoperirea producției ilegale de CFC-11, o substanță care distruge stratul de ozon și contribuie la încălzirea globală. Investigațiile realizate în acest an au indicat că cel puțin o parte din producție are loc pe teritoriul Chinei.

Green Report Shop Transport ECO

„Fiecare fracțiune de grad de încălzire globală contează, la fel cum contează și fiecare parte per milion de gaze cu efect de seră. CO2 rămâne în atmosferă timp de sute de ani și în oceane chiar mai mult timp. Nu există momentan o baghetă magică pentru a înlătura tot excesul de CO2 din atmosferă.”, a declarat Elena Manaenkova, secretar general adjunct al OMM.

Patricia Espinosa, șefa Convenției Cadru ONU privind schimbările climatice, a declarat că emisiile de gaze cu efect de seră încă n-au ajuns în punctul maxim, iar statele au dificultăți în a lua măsuri suficient de ambițioase pentru a combate schimbările climatice.

„Pe de altă parte, acțiunea climatică se întâmplă, și există o dorință să facem mai multe. Subliniez acest lucru deoarece disperarea și lipsa speranței sunt pericole la fel de mari ca complezența, și nu ni le putem permite.”

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri