Eurostat: în 2016 emisiile de CO2 au scăzut cu 1,4% în România

În 2016, față de anul precedent, România a înregistrat o scădere cu 1,4% a nivelului de emisii de CO2, provenit din arderea combustibililor fosili, potrivit estimărilor furnizate de Eurostat. Per total, la nivelul întregii UE, emisiile de dioxid de carbon au scăzut cu 0,4%. 

emisiile de co2
foto: wikimedia commons

În 2016, ponderea emisiilor de CO2 din România a reprezentat 2,1% din totalul emisiilor de CO2 din UE.

Pe de-o parte, cele mai mari creșteri ale acestor tipuri de emisii s-au înregistrat în Finlanda (+8,5%), Cipru (+7,0%), Slovenia (+5,8%) și în Danemarca (+5,7%).

co2
foto: http://ec.europa.eu

 

Pe de altă parte, cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Malta (-18, 2%), Bulgaria (-7,0%), Portugalia (-5,7%) dar și în Marea Britanie (-4,8%). În total, scăderea nivelului de emisii de CO2 s-a înregistrat în 11 state membre.

Emisiile de CO2 reprezintă 80% din toate gazele cu efect de seră generate în interiorul UE și sunt un contribuitor masiv la încălzirea globală.

Potrivit biroului european de statistică, un stat membru UE poate genera mai multe sau mai puține emisii de CO2 în funcție de condițiile climatice specifice, creșterea economică, mărimea populației, dezvoltarea sectorului transporturilor sau a activităților industriale ale țării respective.

La nivel global, în 2016, emisiile de dioxid de carbon au stagnat pentru al treilea an consecutiv, în condițiile în care economia globală a crescut, potrivit International Energy Agency (IEA). Emisiile de CO2 au scăzut în SUA și China și au stagnat în Europa. Totalul de emisii de dioxid de carbon generate pe tot globul a fost de 32,1 gigatone. În același timp, economia globală a înregistrat o creștere cu 3,1%. Nivelul emisiilor de CO2 este același cu cel înregistrat în 2015 și în 2014.

Potrivit IEA, cea mai mare scădere a emisiilor de dioxid de carbon s-a înregistrat în SUAo scădere de 3%, adică au fost emise cu 160 de milioane de tone de CO2 mai puțin. În același timp, economia a crescut cu 1,6%.  În 2016, emisiile de CO2 au înregistrat în SUA cel mai mic nivel de la minimul înregistrat în 1992.

Citește și: Cum vrea UE să taxeze mașinile și vehiculele de mare tonaj pentru a reduce nivelul de CO2

Proiect: până în 2020, UE va trebui să renunțe treptat la biocombustibilul din ulei de palmier

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri