Elveția ar putea deveni prima țară europeană care va interzice pesticidele

Elveția votează pe 13 iunie dacă să devină sau nu prima țară din Europa care va interzice pesticidele artificiale, cu speranța – din partea inițiatorilor – ca noua regulă să inspire astfel de interdicții și în alte părți.

La nivel global, numai regatul Bhutan (din sudul Asiei, la poalele munților Himalaya) a impus o interdicție completă a pesticidelor sintetice, despre care inițiatorii propunerii din Elveția spun că pot crea probleme grave de sănătate și pot reduce biodiversitatea. Pe de altă parte, producătorii – cum ar fi gigantul elvețian Syngenta și cel german, Bayer – spun că pesticidele, care sunt testate regulat și riguros, pot fi folosite în siguranță, iar randamentele culturilor ar scădea fără ele.

O altă inițiativă care va fi votată în aceeași zi are ca scop îmbunătățirea calității apei potabile și a alimentelor din Elveția prin oprirea subvențiilor directe acordate fermierilor care folosesc pesticide artificiale și antibiotice la creșterea animalelor.

Un sondaj recent a arătat că 48% dintre elvețieni ar vota în favoarea inițiativei pentru protejarea calității apei și 49% pentru interzicerea pesticidelor.

Syngenta, care are sediul central în Elveția, dar care este deținută de China National Chemical Corporation, se opune ambelor inițiative și spune că interzicerea pesticidelor va reduce randamentele culturilor cu 40%.

Totuși, producătorul de vinuri Roland Lenz a spus pentru Reuters că a continua folosirea pesticidelor este o „nebunie pură”, mai ales atunci când este posibilă utilizarea metodelor precum cultivarea fructelor cu coaja mai groasă pentru a le face rezistente la ciuperci.

Dacă va fi adoptată inițiativa privind interzicerea pesticidelor, agricultorii vor avea 10 ani la dispoziție să facă tranziția, iar Elveția va deveni un pionier în alimentele organice, iar țara va fi un exemplu pentru tot globul, a mai susținut Lenz.

„Cu un «da» pentru ambele inițiative, vom face în sfârșit trecerea de la epoca chimicalelor înapoi la cea organică”, a mai spus acesta.

România era în 2018 al şaselea cel mai mare utilizator de pesticide din Europa, cu circa 10 milioane de kilograme. Țara noastră era întrecută de Franţa (80 de milioane de kg), Spania (peste 70 mil. kg), Italia (peste 50 mil. kg), Germania (peste 40 mil. kg) şi Polonia (peste 20 mil. kg).

spot_img

Ultimele știri