Sașka și-a dorit un costum de baie care să nu se lărgească după trei săptămâni în desele sale terapii de relaxare la piscină sau la mare și care să aibă un impact minim asupra mediului. Așa a luat naștere Elsewhere, un business românesc ce produce costume din plastic reciclat. Următoarele două modele vor fi făcute din plastic recuperat din Marea Mediterană.
Născută cu doar câteva luni înainte ca războiul din Iugoslavia să înceapă, dintr-un părinte român și unul sârb, Sașka Mihajlovic a fost adusă în România de mama sa, care a fugit pentru o viață mai bună.
Cam tot pe atunci, la doar câteva luni, Sașka a început să se împrietenească cu apa. Era foarte cuminte la baia de seară, care se termina, inevitabil, cu plânsete isterice când era scoasă într-un prosop. Din concediile petrecute cu mama are amintiri despre mare și certuri. Ea cu buzele vinete de atâta stat în apă, mama – ducând muncă de convingere să o scoată la mal.
„Nici nu îmi amintesc cum e să nu știu să înot sau când am învățat, de fapt, să înot”, a spus ea pentru Green Report.
Îi place să călătorească, mai ales cât mai aproape de apă, iar când este acasă, la Craiova, încearcă să ajungă la piscină măcar de două ori pe săptămână. În 2009 a descoperit scubba diving-ul, iar de atunci toate vacanțele la mare au însemnat mai mult scufundări, chiar și până la 18 metri adâncime.
În 2016, în timpul masterului, a început să fie și mai conștientă de impactul pe care fiecare om îl are asupra mediului. A petrecut trei luni în Madrid, într-un program pentru studenți, iar printre cele mai importante reguli ale casei erau cele privind colectarea separată a gunoiului. Și-a propus să facă la fel și acasă, deși autoritățile de la ea din oraș nu au aceeași rigurozitate ca cele din capitala Spaniei. În plus, de atunci cumpără haine doar dacă are cu adevărat nevoie, numai din materiale naturale, și încearcă să reducă la minimum risipa alimentară.
În decembrie 2017 și-a luat concediu fără plată pentru două luni și jumătate și a plecat în sud-estul Asiei, în Thailanda, Laos, Cambodgia și Vietnam.
„Știam dinainte să ajung că țările din Asia au o problemă cu plasticul, dar văzând cu ochii mei a fost diferit. Primul contact a fost într-un parc național din Thailanda, Ko Surin. Deși zona este curată și protejată, fiind parc național, marea tot aduce plastic pe insule. Apoi, Laos, Cambodgia și Vietnam mi-au rupt inima în două. În Laos, Luang Prabang de exemplu, malurile râului Mekong ne arată realitatea tristă. Unul dintre cele mai verzi locuri și cu oameni ospitalieri, dar cu o nepăsare față de natură cum numai în Asia găsești. Vietnamul e la fel, până și insula Phu Quoc (care atrage foarte mulți turiști) are plaje superbe, dar «otrăvite» de plastic”, a povestit aceasta.
A simțit atunci multa tristețe, stări de anxietate – care au devenit din ce in ce mai frecvente și furie că suntem nepăsători.
Prima lună a lui 2019 și-a petrecut-o în Varkala, India, unde a făcut curat pe plajă, dimineața, în fiecare zi. Când a vrut să sesizeze autoritățile în legătură cu problema poluării cu plasticul, s-a lovit de „aceeași incompetență și nepăsare ca în cazul autorităților române”.
„Am găsit pe plajă țestoase moarte, prinse în plase de pescari. A fost prima dată când am văzut cu ochii mei efectul plasticului asupra animalelor. De atunci n-am mai mâncat peste. Mi-am impus să consum numai dacă știu de unde provine”, a mai spus Sașka.
Mai târziu a făcut scufundări în Borneo și Indonezia și a întâmpinat aceleași probleme.
„Am ieșit de câteva ori la suprafață cu plastic adunat din apă: pahare de unică folosință, sticle, ambalaje de yakult, unele pungi în stare bună pe care am început să le umplu cu tot ce găseam”.
Elsewhere, costume de baie sustenabile
Plecând de la impactul pe care l-au avut aceste imaginile asupra ei, peste care s-a suprapus și nevoia de a avea un costum de baie care să nu se lărgească după trei săptămâni, a apărut ideea unui costum rezistent și care să aibă un impact redus asupra mediului.
În aprilie 2018, Sașka s-a gândit că nu este singura româncă cu astfel de nevoi. După mai multe încercări de a lucra cu ateliere mici din București, Craiova și Timișoara, a ales o fabrică din Cluj, specializată în lenjerie intimă și costume de baie.
În iunie 2019 a lansat primul model de costume de baie Elsewhere, cu cinci imprimeuri diferite, din plastic reciclat. Materialul este produs în Italia, din ață obținută în urma reciclării plasticului. Înainte de a fi prelucrate în fabrica din Cluj, textilele au fost testate în Italia – și au primit aprobare – conform standardelor Oeko – Tex Standard 100, destinate hainelor pentru copii, care sunt mai stricte decât cele necesare lenjeriei de corp și costumelor de baie.
Printre altele, acestea testează materialele pentru detectarea coloranților interziși, a substanțelor chimice periculoase pentru sănătate (chiar dacă nu sunt încă reglementate legal), dar și a substanțelor relevante pentru mediul înconjurător.
Acasă, Sașka a făcut propriile testări: a spălat costumele în mașina de spălat, cu detergent (deși nu le recomandă asta clientelor). Culorile nu au ieșit, iar materialul nu a suferit modificări.
Protecția din zona bezet, aplicată pe slipi, este din hârtie, nu din plastic. Iar banda adezivă pentru împachetarea cutiilor este adusă din Marea Britanie, pentru că antreprenoarea nu a găsit în România una eco-friendly. Însă cutiile de carton și etichetele sunt produse din carton reciclat în Craiova.
Următorul model de costume de baie Elsewhere va fi făcut din plasticul recuperat de Healthy Seas din Marea Mediterană (plase de pescari, sticle de plastic etc). Compania producătoare Econyl lucrează deja branduri și designeri mari, cum ar fi Adidas, Prada, Stella McCartney, Triumph.
„Materialele arată, se simt pe piele și se comportă la fel ca cele din care sunt făcute costumele de baie obișnuite. Nu se sesizează nicio diferență. Se usucă repede, sunt elastice, «îmbracă» orice corp foarte bine, nu lasă culori la spălare, sunt rezistente la clor și la cremele cu protecție solară. Poliesterul și nylonul folosite în textile sunt polimeri foarte stabili, nu elimină compuși chimici”, a spus Sașka despre textilele obținute din plastic reciclat.
Totuși, pentru o viață mai lungă a costumelor de baie, ea îți sfătuiește clientele să spele produsele de mână după fiecare utilizare, fără detergenți, și să încerce să le protejeze de contactul direct cu pietre, stânci sau marginea abrazivă a piscinei.
Deși proiectul abia a fost lansat, antreprenoarea spune că a fost bine primit de către românce, în special de cele foarte prezente în social media. De exemplu Anda, cunoscută în mediul online pentru blogul „Umblu Vandra”, s-a arătat încântată de produsele Elsewhere.
„Încerc să fiu mai conștientă din punct de vedere al mediului și am ales să port un costum de baie eco friendly, făcut numai din plastic reciclat”, a postat aceasta pe Instagram.
Designul celor cinci modele a fost făcut de antreprenoare, care s-a inspirat din natură.
„Toate frunzele tropicale din imprimeu au o semnificație pentru mine. Deși numit «Peach», eu m-am gândit la nuanța naturală a nisipului. «Lilac» – apusurile din sudul Indiei. «Green» – jungla. «Blue» e oceanul, iar «Seeds» vine de la dragon fruit”.
Costumele costă 75 de euro fiecare, preț în care intră și livrarea, și returul, în cazul în care este nevoie.
Pe pagina personală de Facebook, Sașka postează despre cățelul ei, dar mai ales despre variante prin care poate fi evitat plasticul, despre schimbări climatice și despre impactul negativ pe care îl are uneori omul asupra pământului.
„Viziunea mea e să evit plasticul cât de mult pot și să încerc să conving oamenii că se poate și că nu e greu. Trebuie doar să fim mai atenți”, a spus antreprenoarea.