Nouăzeci de cadavre de elefanți cu colții tăiați au fost descoperite într-o rezervație naturală din Botswana, eveniment considerat unul dintre cele mai grave acțiuni de braconaj în masă din istoria Africii.
Conform Elephants Without Borders, majoritatea animalelor ucise erau masculi care aveau colți mari. Descoperirea a fost făcută pe parcursul a câteva săptămâni de către oamenii de știință de la Elelphants Without Borders și Departamentul de Viață Sălbatică și Parcuri Naționale din Botswana, care au survolat din aer regiunea.
Elefanții au fost împușcați cu arme de calibru mare în zone de adăpare lângă un sanctuar de viață sălbatică în Delta Okavango.
Mike Chase, directorul organizației, a declarat că nu a mai văzut sau aflat despre vreun eveniment de o asemenea amplitudine pe teritoriul Africii. El a explicat că evenimentul a coincis cu dezarmarea pădurarilor din Botswana. În trecut, Botswana avea legi extrem de stricte legate de braconaj, permițând pădurarilor să ucidă braconierii.
Botswana are cea mai mare populație de elefanți din Africa, peste 135.000 de exemplare. Conform lui Chase, elefanții din Zambia și Angola aproape au dispărut din cauza braconierilor, care se îndreaptă acum spre Botswana.
Hong Kong interzice comerțul cu fildeș
În ultimul deceniu, numărul elefanților africani a scăzut cu aproximativ 111.000, la 415.000 de exemplare, conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).
Aproximativ 30.000 de elefanți sunt uciși pe an din cauza cererii de fildeș din Asia, unde colții se vând cu aproximativ 1.000 de dolari pe kilogram.
Braconierii au ucis și rinoceri din Botswana. În ultimele luni au fost descoperite șase cadavre de rinoceri.
Conform unei investigații recente realizate de Avaaz, comerțul cu fildeș ilegal încă are loc pe teritoriul Europei.